Бомба в ефир! Хаджигенов показа доказателства за скандалните СРС-та!

0

- Advertisement -

Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ обявиха днес, че ще дадат на вътрешния министър Бойко Рашков доказателства, че са подслушвани 82-ма души. Двамата показаха папка с документи в студиото на БНТ, за които Хаджигенов каза с хумор, че са му предоставени от „висок, едър човек с каскет“, който го чакал пред кантората му.

Сред документите имаше списъци с искания за разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС), за които Хаджигенов твърди, че са от Специализирания наказателен съд, профили на хора, извадки от записани разговори. Първото искане е от 12 юли 2020 г. – малко след началото на протестите срещу правителството и главния прокурор. Друго искане е от 17 август. Подслушванията били в два тура – протестен и политически. “На 4 места има доказателства, които няма как да бъдат укрити. Едното от тях е Специализираният наказателен съд”, каза Хаджигенов.

Хаджигенов и Бабикян казаха, че са установили, че самите те са сред подслушваните. Бяха споменати още само две имена – на Настимир Ананиев, лидер на партия „Волт“ и депутат от „Изправи се! Мутри, вън!“, и на Тихомир Василев, който участваше в протестите срещу правителството и главния прокурор и често има съвместни акции с Ананиев. “По някаква причина Ананиев е в документите с псевдоним „Настимир“, въпреки практиката това да са различни имена, в документа с неговите данни има и снимка. Той е един от малцината, които са индивидуализирани по този начин – с името, а не с номерата, както сме ние”, обясни Хаджигенов.

- Advertisement -

Исканията за СРС-тата са без заявител. Хаджигенов твърди, че се е сблъскал с такава практика за пръв път през 2014 г. при т.нар. “убийство” на Делян Пеевски. Тогава се твърдеше, че има заговор за убийството на бившия депутат от ДПС, и дори бяха арестувани трима души, които впоследствие бяха освободени и съдят България в Страсбург. Хаджигенов бе адвокат на един от обвинените. Той предполага, че заявителят се скрива, когато искането идва от главния прокурор. „Когато главният прокурор направи това нещо, не остават следи“, обясни адвокатът.

Хаджигенов изчете в студиото извадки от записан разговор на „Настимир“ от СРС, което е унищожено. Датата на разговора е 12 ноември 2020 г., а темата – предстоящо участие на президента Румен Радев в „Панорама“ на 13 ноември. Събеседниците обсъждат, че „група от ПИК организират акция да го заменят яйца и трябва да направим нещо по въпроса да се предотврати това“.

„В документите се вижда и че друга служба е получила достъп до базата данни на ДАТО – това никога не се е правило досега. Това е дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, която би трябвало да разследва само служители на МВР, но не и граждани“, обяви Хаджигенов.

От студиото на БНТ Хаджигенов и Бабикян се запътиха към МВР. Засега не е ясно какъв е резултатът от срещата им с Бойко Рашков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече