Д-р Коце Ботокса се скри! Не смее да гъкне за скандалите в болница „Лозенец“!

0

- Advertisement -

Втори ден бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов (известен с прякора си д-р Коце Ботокса), който иначе бди като ястреб над действията на наследника си и не чака покана да го критикува, мълчи за разкритията за скандални нарушения при трансплантациите в болница „Лозенец“. Ключов въпрос по тях остава кой е човекът, който е наредил на ръководството на лечебното заведение да присади черен дроб с предимство на висш държавен служител.

От новия екип на министерството казват, че не знаят кой е ходатайствал за чиновника, но сочат, че хората с такава власт не са много. И тази сутрин пред БНТ зам.-министър Димитър Петров каза, че такова обаждане може да дойде само от премиера и от здравния министър. Вчера обаче бившият премиер Бойко Борисов се разграничи от скандала в Правителствена, като каза, че няма нищо общо със случая и не се е обаждал на проф. Спасов. Името на оперирания с предимство държавен служител е публична тайна, но не се оповестява поради защитата на личните му данни. ГЕРБ днес дадоха брифинг по други въпроси, но за трансплантациите замълчаха с оправданието, че трябва да се изчака проверката на прокуратурата.

След шокиращите разкрития болница „Лозенец“ официално е с ново ръководство. Новият съвет на директорите ще я управлява до провеждането на конкурс. Съветът е определил доц. д-р Радосвет Горнев за изпълнителен директор на мястото на Спасов, съобщи министерството на здравеопазването. Събитието е историческо – за пръв път от 23 години проф. Любомир Спасов се разделя с шефското място в лечебното заведение, известно като Правителствена. Дали това ще доведе и до смяна на модела на управление – предстои да се види.

- Advertisement -

Доц. д-р  Радосвет Горнев от 2004 г. до настоящия момент е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, с множество участия в национални и международни медицински форуми, автор и съавтор на редица научни публикации, преподавател в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, представят го от МЗ. Награждаван е многократно, лекар на годината за 2017 г., има и отличие за приноса му в трансплантациите.

Председател на съвета на директорите ще бъде адвокат Ивиян Симеонов. МЗ го представя като юрист, изтъкнат специалист по корпоративно, търговско и данъчно право. В медиите обаче в последните години той попада като собственик на казина в Слънчев бряг и Свиленград. Третият член на съвета е Орлин Недев, магистър по фармация, служител на Министерството на здравеопазването от 2014 г., с компетентности в сферата на лекарствената политика и медицинските изделия.

Днес стана ясно, че МЗ иска смяна на ръководството и на Александровска болница, въпреки че там основните проблеми са от времето на Костадин Ангелов, който я управлява до миналия юли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече