Ето кои депутати са подкрепили кандидатурата на Желязков за Бюрото по контрол на СРС

0

- Advertisement -

На 21 декември 2018 г. парламентът гласува назначаването на Илко Желязков ( когото САЩ посочиха като помагач на Делян Пеевски в прилагането на корупционни схеми) за член и зам.-шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

Желязков при гласуването е подкрепен от всички 23-ма депутати от ДПС, 84-та присъствали на заседанието членове на ГЕРБ и 11 депутати от социалистите. Групата е гласувала шарено – 28 души са се въздържали, а един се е обявил против. Желязков е получил подкрепата на всичките 8 депутати на „Воля“ и Станислав Станилов от „Атака“. В интервю за Би Ти Ви бившият председател на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов си спомни: „Всяка партия предлагаше, имаше прозрачно обществено обсъждане и се налагаше да има консенсус“. Борисов пък на пресконференция обясни, че подкрепата за Желязков е дадена без негово знание.

„Клуб Z“ провери кои депутати от БСП са гласували „за“ предложението на ДПС в парламента, доминиран по това време от ГЕРБ и „Обединени патриоти“:

- Advertisement -

Антон Кутев (в момента говорител на служебното правителство).
Драгомир Стойнев – бивш министър на енергетиката
Георги Йорданов – бивш депутат от БСП
Георги Свиленски – един от най-разпознаваемите депутати на левицата
Валентина Найденова
Георги Гьоков – от март член на Изпълнителното бюро на БСП.
Кристиан Вигенин – бивш външен министър.
Петър Кънев – бивш председател на икономическата комисия в НС, представител на гражданската квота.
Румен Георгиев
Филип Попов – член на правната комисия в последните състави на парламента.
Христо Проданов

Сравнение с гласуването за кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията, което показа разкол в групата на БСП, показва, че Стойнев, Кънев, Георги Йорданов, са подкрепили бившия главен прокурор, а Кутев, Свиленски, Вигенин – не. Социалист коментира тогава пред „Дневник“: Знаем, че има седем-осем души на Цацаров и Пеевски в групата.

За излезлия днес в отпуск Желязков Държавният департамент пише: „Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски…“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече