Скандал с PCR тестовете! Договорени са за по 16 лв., НЗОК ги завишила на 60 лв.

0

- Advertisement -

Обвинение към Здравната каса заради PCR тестове. Според Българския институт за правни инициативи Касата е плащала тестовете на завишени цени. Според техен анализ, държавата е договаряла PCR-и за между 13 и 16 лева броя, но финално Здравната каса ги е плащала по 60.

Безплатните PCR тестове се покриват от Здравната каса. От там плащат по 60 лева за всяка взета проба. А тези направени от Националния център за заразни и паразитни болести се струват по 130. В същото време страната ни ги  договорила един PCR тест за между 13 и 16 лева. Според анализа на Българския институт за правни инициативи, дори с включените допълни разходи по изготвянето на един PCR тест, неговата цена не надвишавала 45 лева.

- Advertisement -

„Направихме бърза сметка, за това колко е излязло на хората да отидат и да си платят в лаборатории без направление – 122 млн. лева по наши оценки е платил българския гражданин, за това“, заяви икономистът Ваня Григорова.

Според института висока печалба била формирана не само за частните лаборатории, но и в държавните. В отговор, от Националната здравноосигурителна каса обясниха, че цената, която те плащат, е за цялостна услуга. И освен тестът, са включени консумативи и труд на медицинския специалист, извършващ изследването. Стойността на тази услуга е приета по предложение на Българския лекарски съюз.

От Българския лекарски съюз коментираха за NOVA, че договорната цена била два пъти по-ниска от пазарната, както и че нямали информация нито за цената на PCR теста, нито каква е стойността на допълнителните разходи, които формират крайната цена на лабораторното изследване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече