„Скок“ с 5% на пенсиите, но не за всички

0

- Advertisement -

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли, реши надзорният съвет на Националния осигурителен институт. Това е увеличението по швейцарското правило, което определя процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

В решението няма изненади – толкова е процентът, предвиден в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година. Това увеличение обаче няма да бъде получено от всички пенсионери. С ударното увеличение на минималната пенсия от 1 януари половината възрастни у нас получават някакъв вид минимална пенсия. Нейният размер не подлежи на осъвременяване сега. Швейцарското правило се прилага върху действителния размер на пенсията към датата на осъвременяване, а в много случаи той ще се окаже под минималния дори с увеличението. Така тези хора ще продължат да получават 300 лв. или съответния друг размер на пенсията (с минималната пенсия са свързани и инвалидните). Няма увеличение и за хората, които получават тавана на пенсиите. Разбира се, пенсионерите с минимален размер на пенсията получиха в последните месеци много по-значимо увеличение на доходите си в сравнение с останалите, които разчитат само на швейцарското правило. За тях увеличението беше с 20%, при това от 1 януари.

- Advertisement -

Въпреки че не влияе върху минималната пенсия, швейцарското правило ще увеличи с 5% социалната. От 1 юли тя се повишава от 141.63 лв. на 148.71 лв.

И този месец пенсионерите ще получат по 50 лв. пандемична добавка. Служебното правителство обеща да ги плаща до края на мандата, но все още се търсят пари за юлското им изплащане. Месечната сума за тези добавки е около 104 млн. лв. Те се плащат от миналия август и представляват най-голямото увеличение на доходите на възрастните, откакто Борисов е на власт. Отпускането им обаче се решава месец за месец, освен това добавките се полагат на всички пенсионери, независимо дали получават 141.63 лв. или 1440 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече