Въпреки масовото насилие и безредици в САЩ, съдия отмени забраната за автоматични оръжия в Калифорния

0

- Advertisement -

Американски федерален съдия отмени наложената преди три десетилетия забрана в Калифорния на огнестрелните оръжия, които могат да стрелят в автоматичен режим, предаде Франс прес.

Губернаторът на югозападния щат, демократът Гавин Нюсъм, незабавно осъди решението, постановено на фона на поредицата смъртоносни стрелби в САЩ през последните месеци.

В решението си на 94 страници съдия Роджър Бенитес от Южния съдебен окръг в Калифорния определя въведената през 1989 г. забрана като противоконституционна. Той защитава правото на американците да притежават полуавтоматични огнестрелни оръжия.

„Подобно на швейцарското ножче, популярната полуавтоматична пушка АР-15 може да служи отлично също толкова добре на човек да защитава своя дом, както и родината си“, аргументира се съдия Бенитес. Той пише, че „оръжията и мунициите в ръцете на престъпници, тирани и терористи са опасни. За предпочитане е да ги оставим в ръцете на отговорните и спазващи закона граждани.“

- Advertisement -

Съдия Бенитес даде срок от 30 дни на щата Калифорния да обжалва неговото решение, наречено от губернатора „пряка заплаха за обществената сигурност“. „Няма да отстъпим в тази битка и ще продължим да се борим за закони за огнестрелните оръжия, които вървят в правилната посока и спасяват човешки животи“, обеща Нюсъм.

Само преди малко повече от една седмица служител на депо на обществения транспорт в Калифорния застреля в обекта осем души преди да се самоубие. При обиска в дома му бяха открити 12 огнестрелни оръжия, 22 хиляди патрона, както и предполагаеми коктейли „Молотов“.

Стрелби взеха по няколко жертви станаха в последно време във Флорида, Индиана, Калифорния, Колорадо и Джорджия – вълна от насилие, която президентът Джо Байдън нарече „епидемия“, отбелязва АФП.

Наесен се очаква Върховният съд на САЩ да разгледа жалба на могъщото оръжейно лоби (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия) срещу закон в щата Ню Йорк, който ограничава право на хората да носят огнестрелно оръжие извън дома си. Най-висшата съдебна инстанция в страната ще разгледа за първи път от повече от 10 години важен казус, касаещ Втората поправка в Конституцията, отбелязва АФП.

В Съединените щати пандемията от новия коронавирус доведе до намаляване на насилието на работните места, тъй като много хора си стоят вкъщи. За сметка на това продажбите на огнестрелни оръжия нараснаха значително, на фона на опасенията, че затварянето на икономиката ще лиши мнозина от препитание и съответно престъпността ще се увеличи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече