Германското издание „Tagesspiegel“: Българската мафия е в беда!

0

- Advertisement -

Скандали и афери. От това е белязано десетилетието от почти непрекъснатото управление на Бойко Борисов в България. Ендемична корупция властва в тази държава-членка на Европейския съюз, но нито отговорните за това в София, нито пък в Брюксел са направили нещо, което да си струва споменаването.

Така започва една критична статия в германското издание Tagesspiegel, която обобщава случващото се в страната ни през последните не просто седмици, но и година.

Ето и останалата част от материала:

В сряда Министерството на финансите в Съединените американски щати наложи икономически щати на няколко популярни в България лица и засрами ЕС заради бездействието. Сред засегнатите са олигархът Делян Пеевски и някои други политици. На практика всеки, който има бизнес контакт с тях би трябвало да очаква доста сериозни трудности от страна на американските данъчни власти. 

Това може да засегне Борисов. 

Пеевски не само години наред покровителства правителството, но и го насърчава. Самият Борисов е пред голямо предизвикателство след „детронирането си“ в средата на месец май. И ден не минава без новите министри в служебния кабинет да не говорят за злоупотреба с власт и корупция от страна не само на Борисов, но и на цялата му партия – ГЕРБ.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини ДАНС в подслушване на десетки опозиционни политици непосредствено преди изборите в началото на месец април. В момента службата унищожава документите от тези подслушвания, обяви силовият служебен министър.

- Advertisement -

Кирил Петков, който пое контрола върху Министерството на икономиката, пък уволни двама души от Надзорния съвет на Българската банка за развитие, която отговаря за подпомагането на малки и средни предприятия. През последните няколко години обаче е дала почти целия си бюджет за финансиране на големи бизнеси, близки до Борисов. 

Бившият депутат от ДПС и медиен олигарх Делян Пеевски е един от най-големите бенефициенти от всичко това. Според икономическия министър около 250 милиона евро би трябвало да са потекли към фирми, свързани с него. Самият Пеевски не само е близък до Борисов. По време на правителството на социалистите олигархът е издигнат за шеф на ДАНС. През 2013 г. това води до най-масовите протести от падането на комунизма. 

Васил Божков, известен с прякора “Черепа”, е вторият именит българин, ударен от санкциите на САЩ. Бившият хазартен бос разполага със огромно състояние, а според Министерството на финансите отвъд океана, Божков си е “купувал държавни служители и един настоящ политически лидер“. Кой може да стои под това определение е обект на ожесточени спекулации. Божков твърди, че това е именно Борисов.

През януари 2020 г. парламентарното мнозинство в 44-тото Народно събрание прави промени в Закона за хазарта. Малко след това прокуратурата повдига обвинения за данъчни престъпления, масови изнасилвания и убийства. С частен самолет Божков бяга в Дубай, откъдето започва пропагандната си война срещу “Борисовата хунта”. 

На предстоящите избори Божков и новооснованата му партия “Българско лято” се целят в място в Народното събрание. Скритият му мотив – депутатския имунитет.

Декларацията на САЩ е съвсем ясна – искат да използват санкзиите, за да подкрепят върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Сега на ход е Европейският парламент, който трябва да изпрати мисия в София, която да установи фактите.

превод и редакция: Джесика Вълчева

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече