Кирил Петков: Държавните компании няма да работят със санкционираните фирми по ”Магнитски”

0

- Advertisement -

Държавните компании няма да поемат риска да работят със санкционираните по закона “Магнитски” компании. В списъците, разпространени от Съединените американски щати попадат компании, в които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков имат участие. Санкциите важат и за фирмите на техните съдружници, с които заедно са подписвали документи. Прави се обаче всичко възможно, за да се ограничат асоциираните фирми и да не пострадат “всички съвестни компании”, каквито неминуемо има.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Нови кандидати на Надзорния съвет на ББР са предложени от служебният министър на икономиката Кирил Петков, след уволнението на стария състав миналата седмица. Това се случи заради скандалните многомилионни кредити, отпуснати на шепа фирми. Предстои кандидатурите да бъдат одобрени от БНБ следващата седмица, стана ясно още от думите на Петков.

Нов устав има Българската банка за развитие, според който се въвежда таван за максималния допустим размер на отпуснатите кредити. Финансови средства до 5 милиона лева ще могат да получават одобрените компании. Според Петков по този начин ще се прекъсне практиката юридически лица да получават кредитиране в размер от над 100 милиона лева. Такива са били установени по време на проверките, извършени в първите дни от мандата на служебния икономически министър.

- Advertisement -

Проверките на свършеното от предишното управление на ГЕРБ и Борисов обаче продължават с пълна мощ. Петков обясни, че с експерти ще направи инспекции на няколко язовира в страната, за да провери какво е направила Държавната консолидационна компания, в която е вкарана инвестиция от над 600 милиона лева. 

При първоначалната проверка, по думите на Петков, са светнали червени лампи.

Утре започва и проверката на Българската агенция за експортно застраховане, където също са били забелязани проблеми в принципната работа. 

“Там също има са забелязани проблеми в принципната работа, тъй като идеята е да се подпомагат отново, както и при ББР, малки и средни предприятия. Какво се оказва обаче – компании могат да получават застраховка на кредитен риск от тази Агенция и след това да получат кредит от ББР”, посочи Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече