Конфронтацията е хранителната среда за некадърните политици

0

- Advertisement -

Конфронтацията е хранителната среда за некадърните политици. Когато не можеш да управляваш, си измисляш някакъв повод и започваш да биеш по него. Това поддържа българската политика днес. Барикадата е навсякъде. Сега е всеки срещу всеки. И то по възможно най-тежкия начин. 

Това коментира Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г., по Нова тв. През 2005 година противопоставянето между БСП и НДСВ беше много тежко. Не си казваха и добър ден. В един момент ги събрахме около една маса, започнахме да обираме луфтовете и в крайна сметка се стигна до едно разбирателство, което беше в основата на Тройната коалиция, коментира Първанов. Той посъветва политиците, от които зависи формирането на бъдещото правителство, да започнат да преодоляват крайните противоречия и да начертаят приоритети. 

- Advertisement -

В политиката няма как да постигнеш пълен реванш. В един момент нещата се обръщат срещу теб и всичко започва отначало. Хората не искат това повече от нас, предупреди Първанов. 

Обречени сме на коалиционно управление. Следизборната коалиция не винаги е идеологическа, идейно чиста и хомогенна. Просто трябва да се разбере какво събира партиите от ляво, от центъра и може би от дясно“, уточни той.

Тръгна относително успешният период на левицата, вярвам го и помагам. Нашата тактика трябва да бъде уважителна. Смятам, че трябва да се смени малко реториката в лявото. Твърде патетична и излишно агресивна е. От нас хората очакват да видят формация, която подава ясно послания за управлението на страната. Виждам тази широка коалиция в ляво като един от стълбовете на бъдещото управление“, допълни Първанов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече