Шефът на ”Сиела Норма”: При този бюджет вероятно няма да има машини за вота в чужбина

0

- Advertisement -

Най-вероятно е при този предвиден бюджет да има по-малко машини. Те ще свършат работа, но няма да има за гласуването в чужбина. Няма да има и за местните имбори. Това са вариантите. Друг вариант е поръчката да се даде на някой много ентусиазиран изпълнител. Но вероятно няма да се намери такъв и причината не е, че сме изнудили ЦИК.

Това заяви в ефира на bTV шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Компанията е изпълнител на поръчката за доставка на машините за гласуване, която осигури въпросните 9 600 устройства за вота на 4 април.

Фирмата доставчик на машини за изборите „Сиела Норма“ може да достави 1100-1200 устройства за предстоящия парламентарен вот с бюджета, предвиден от ЦИК.

Тодоров посочи още, че в момента топката е в полето на избирателната комисия.

- Advertisement -

Процедура все още не е открита, което означава, че няма как изпълнителят да я бави.

Според изчисленията, нужните допълнителни устройства за гласуването през юли са 1500. За целта комисията заложи максимална прогнозна цена от 6.5 млн. лева без ДДС. Поскани от „Сиела Норма“ обаче бяха 15 милиона лева, с което от ЦИК не са съгласни. Причината – изчислената сума е на база разходите на миналите избори.

Цената според Тодоров обаче е по-висока поради обективна причина – поръчката се състои от два компонента – доставка на машини и услуга по логистиката. Работата обаче е доста повече от свършеното за изборите на 4 април заради частичните местни избори в Благоевград и още няколко сега и допълнителните устройства, които са предвидени за провеждането на парламентарните избори в чужбина.

„Работата по софтуера е точно два пъти повече“, отсече Тодоров.

Той определи като „некомпетентен“ онзи, който е посъветвал Централната избирателна комисия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече