Изплащане на дължими суми от МРРБ на строителни фирми – само след проверка на свършеното!

0

- Advertisement -

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обяви, че ведомството дължи 600 млн. лева на фирми за строително-монтажни дейности. Тя обаче уточни, че тези пари ще се изплатят само след проверка на място дали всичко по договор е изпълнено.

Комитова обясни пред Нова тв, че за задълженията в министерството са разбрали случайно. В края на миналия месец при нея дошли представители на „Автомагистрали Черно море“ и синдикални организации, за да се оплачат от забавени плащания. Заплашили дори с бунтове, ако не си получат парите. Министърът уточни, че фирмата има да получава 16 млн. лева.

Веднага след това екип от министерството започнал проверка какви други задължения има за строително-монтажни дейности. Така установили, че държавата дължи 600 млн. лева.

„Изпаднахме в ситуация да се чудим как ще изплатим тези пари. Осигурихме ги все пак, но ще ги разплатим, след като извършим проверки на място“, добави тя.

- Advertisement -

Ако фирмите са изпълнили по договор всичко заложено в проекта, то тогава те ще си получат парите, допълни Комитова. Тя даде за пример ремонта на магистрала „Тракия“ между Стара Загора и Чирпан, където е установено много некачествено строителство. Там фирмите най-вероятно няма да си получат парите. „В строителството се допускат грешки, но могат и да се оправят“, каза още регионалният министър и призова магистралите да не се използват за политическа пропаганда.

Комитова даде и малко повече детайли за раздадените 188 млн. лева от Агенция „Пътна инфраструктура“ на 25 фирми за справяне с проблемите със свлачища в страната. Заради този случай Георги Терзийски беше освободен като директор на АПИ. Авансово преведените пари са за работа по 84 обекта.

„Програмата за укрепването на тези свлачища е започнала през декември 2019 г. За година и половина само един обект е завършен изцяло – този на пътя за Рилския манастир, като е струвал 6 млн. лева. Остават 182 млн. лева, които са намират в 25 фирми. На 1 юни нямаше нито едно разрешение за строеж на останалите 83 обекта, камо ли да се мисли за бъдещо изпълнение“, обясни Комитова.

По думите ѝ 25-те фирми са били поканени на 31 май на разговор в министерството, но представител на нито една фирма не е дошъл. Тя допълни, че НАП и прокуратурата вече са влезели на проверка в „Автомагистрали“ заради този случай.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече