Няма да бъдат предоставени доказателства за санкциите по „Магнитски”, САЩ не са губили дело!

0

- Advertisement -

Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства за наложени санкции по закона „Магнитски“ и никога не е губило дело по обжалването им, коментира в неделя в предаването „120 минути” пред bTV американският икономист Стив Ханке.

В петък българската прокуратурата обяви, че ще поиска от финансовото министерство на САЩ повече информация за корупционните практики, в които са участвали бившият депутат Делян Пеевски и останалите от списъка със санкционирани – Васил Божков, Илко Желязков, Петър Харалампиев, Александър Манолев и Красимир Томов.

„Няма да бъдат представени доказателства. Министерството на финансите на САЩ е уверено във фактите, с които разполага, и са готови да се защитават и в съда при необходимост. Правили са го и преди, имало е повече от 100 души, санкционирани досега по този закон и министерството никога не е губело дело. Следователно, българите, ако обжалват и заведат дело, вероятността да загубят е 100%“, каза Ханке.

Заявка за обжалване на санкциите, направи в своя позиция до медиите Делян Пеевски в деня на обявяване на санкциите по закона „Магнитски“.

Единствената разлика между корупцията по времето на комунизма и в сегашно време е, че сега има много повече за крадене, отколкото тогава. Това не е нищо ново за България, отбеляза още Ханке.

„Представете си ловец на едър дивеч, той иска да улови дивеча, иска голям трофей. Байдън иска голям трофей и затова санкциите се случват сега. Байдън е едва от няколко месеца на поста и се опитва да е много агресивен в налагането на санкции по закона „Магнитски“, въведен през 2016 г.“, обясни още Стив Ханке.

- Advertisement -

Икономистът посочи, че санкциите по “Магнитски” за българите не са прецедент в ЕС. През 2019 г. е бил санкциониран най-богатият човек в Латвия – Айварс Лембергс. Тогава и в Словашката република имаше санкциониран. И двете страни са членки на НАТО и ЕС, както и България.

Икономистът добави, че повече от 60% от всички международни транзакции в световен мащаб използват щатския долар.

„Те минават през Ню Йорк и трите големи банки – „Джи Пи Морган“, „Сити банк“ и „Мелън банк“. На всяко лице или предприятие, санкционирано по закона „Магнитски“ е забранен достъп до щатския долар – не могат да го използват. Това означава, че дори да нямат банкова сметка в САЩ, нямат достъп до щатския долар, така че ги ограничава в това“, обясни Стив Ханке за последиците от наложените санкции.

„Нито едно голямо предприятие в България няма да работи с тези санкционирани фирми. Ако го направят, има опасност и те самите да бъдат санкционирани“, добави Ханке. Преди дни експертът по международно търговски право адв. Ивайло Дерменджиев коментира през седмицата, че всяка компания, която извърши парични преводи със санкционираните по глобалния закон „Магнитски“, може да бъде глобена с 250 000 долара.

„Има голяма мрежа от фирми в България, свързани с работещи по един или друг начин с посочените 64 дружества, така че ще ги засегне. Но най-важното е рискът за репутацията и цената на престижа“, заключи Ханке.

Списъкът с 64-те фирми бе публикуван от НАП в събота, напомня Медиапул.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече