Дотук! И нашите банки няма да обслужват посочените в списъка „Магнитски“

0

- Advertisement -

Всички банки в България ще спрат отношенията си с фирмите и физическите лица, които правителството на САЩ реши да санкционира. Това прогнозира Левон Хампарцумян, бивш председател на Асоцицията на банките у нас.  Хампарцумян дори допусна, че повечето банки вече са казали „стоп“ на отношенията си с тези клиенти, защото в противен случай рискуват и те да попаднат в „черния списък“ на Вашингтон. 

„Санкциите са автоматични – например ако банка продължава да обслужва име от списъка, може да получи глоба и санкции за това, банките ще гледат да се отърват от отношения с такива клиенти“, обясни банкерът пред Нова тв.  

Той каза, че оттук насетне всеки трябва да внимава да не общува със санкционираните. Ако някоя компания се чуди дали може да работи с даден контрагент или не, би могла да отправи запитване към ОФАК (Office of Foreign Foreign Assets Control – Службата за контрол на чуждестранните активи, която движи програмата за налагане на санкции). ОФАК отговаря, макар че отнема време, уточни Хампарцумян. Идеята на санкциите е посочените в списъка да бъдат поставени в тотална финансова изолация, никой да не прави сделки с тях. Ако някой от списъка реши да тегли пари от банкомат в Дубай, трансакцията ще бъде спряна, защото той е в черния списък. Компаниите за международни разплащания „Виза“ и „Мастеркард“ са американски и са длъжни да прилагат санкциите, посочи банкерът.  

Не е ясно обаче как ще бъдат регламентирани нещата в България след безпрецедентните по мащабите си мерки, обявени от Вашингтон. В черните списъци влизат 64 лица и фирми, свързвани с бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски плюс неясен брой компании и хора, „асоциирани“ с тях.  Хампарцумян поясни, че американската дефиниция за „асоциирано лице“ е много по-широка от българското определение за „свързано лице“, като не изисква непременно връзките да са доказани и проследими в регистър или в документи. Достатъчно е да се знае, че ядат и пият заедно, даде пример той.

- Advertisement -

Заради неяснотите в обхвата на „черния списък“ други държави са приели специални закони, свръзани с прилагането на санкциите по американския закон „Магнитски“ на тяхна територия, обясни анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Но изработването на закон изисква време, да не говорим, че България в момента няма Народно събрание. 

Той посочи, че това, което правителството може да направи, е да даде инструкции на държавните дружества да избягват имената от „черния списък“, за да не попаднат и те под ударите на закона „Магнитски“. „Държавата е добронамерена. Опитва се да предпази собствените си дружества, а и да даде един сигнал на всички останали да внимават”, добави  Хампарцумян.

„Това е политически акт на Вашингтон и той не обвързва правно страната ни да предприеме действия, но за да има такива санкции от САЩ, е извършена задълбочена проверка и нещата сигурно са сериозни“, коментира Ива Митева, зам-.председател на партията „Има такъв народ“.  Тя каза, че дори е учудващо, че самата България не е предприела необходимите санкции срещу тези лица“.

„Знаете докладите на ЕС по отношение на върховенството на закона – 20 години критиките са едни и същи. Виждам проблеми в приложението на законите“, изтъкна Митева. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече