Нахалник! Изританият шеф на ”Автомагистрали” не иска да си ходи

0

- Advertisement -

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа” изпълнителният директор на държавното дружество инж. Стоян Беличев.

Той бе категоричен, че и тримата членове ще обжалват опита за уволнение, направен от служебния регионален министър.

По-рано днес стана ясно, че министър Виолета Комитова е издала заповед за освобождаването на ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД.

Припомняме Ви, че на 2-ри юни сметната палата откри куп нередности в дружеството . Установи се, че и заплата на вече бившия изпълнителен директор на „Автомагистрали“ се равнява на скромната сума от 11 980 лева.

Скандалното дружество попадна още преди месеци в общественото полезрение. Бе наречено „черна касичка“ за корупцията. Проблемът се изразява в иначе законната процедура за възлагане „ин хаус“ на обществени поръчки. Дружеството „Автомагистрали“ обаче не разполага с достатъчно голям капацитет, което води до възлагане на конкретни дейности на трети фирми, като по този начин се избягва конкурс.

- Advertisement -

Инж. Беличев обясни, че в момента е в болничен, от който му остава още една седмица. По негови думи привечер вчера той и другите двама членове на УС на дружеството били извикани в регионалното министерство.

„Аз мислех, че ще ни уведомят, че обявяват конкурс за местата ни, което трябваше да се случи отдавна, ако се спазва Законът за публичните предприятия. Но ръководството на ведомството ни уведоми, че ни освобождава“, заяви Беличев и допълни, че откакто е влязъл в сила законът и откакто има правилник за прилагането му няма основание за това.

„В нашите актуални към момента договори за управление пише, че мандатите ни текат до обявяването на конкурс. Такива конкурси минаха в почти всички останали големи държавни фирми, не знам защо при нас се бавеше“, коментира той. По негови думи не е имало и предаване на документация, нито среща с тримата, за които по-рано днес МРРБ съобщи, че назначава на постовете.

Беличев подчерта, че заповедта за назначаването им така и няма да влезе в сила, дори да бъде изпратена в Търговския регистър, тъй като няма правно основание за промените.

„Ние изпълняваме много договори, по които текат срокове, не може така да изоставим работата си, става въпрос за много пари“, посочи той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече