Нелепи обяснения! Прокуратурата шикалкави за сбирката на Гешев в Бояна

0

- Advertisement -

В прокуратурата няма обобщена информация колко магистрати са били командировани, за да участват в националното съвещание на институцията, което се проведе в резиденция „Бояна“ на 24 август 2020 г. Не е ясно и колко пътни, дневни и за нощувки са платени на прокурорите и следователите, които дойдоха, за да засвидетелстват подкрепата си за ръководството на държавното обвинение.

Прокуратурата не била платила наем за резиденцията, тъй като ползвала за събитието само поляната й. Това пише в отговори по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) зам.-главният прокурор Красимира Филипова. „Сега“ получи отговорите близо година след като зададе въпросите, тъй като първоначално прокуратурата отказа информацията и се наложи съдът да я задължи да изпълни законовите си задължения.

Филипова уточнява, че трябва да се има предвид, че по-голяма част от магистратите не са били командировани, тъй като са дошли от софийските структури на държавното обвинение.

- Advertisement -

След като прокуратурата обясни, че не е платила нищо за ползването на откритото външно пространство на територията „Бояна“, „Сега“ попита Министерския съвет дали всеки има право на това – например за сватба, или друго събитие. От там върнаха ценоразписа, утвърден със заповед на главния секретар на правителството. Срещу 10 000 лв. за 24 часа фирми, неправителствени организации и физически лица могат да наемат английския двор, фоайето и терасите, ако ползват за изпълнител външна фирма. Ако изпълнител по събитието е комплекс „Бояна“, наемът е 6000 лв. Цените са огласени и на сайта на комплекса.

Къде живее главният си е негова лична работа

Прокуратурата отказва да отговори и дали и на какво основание Гешев живее в „Бояна“. Филипова пише, че това си е негова лична работа и не е свързано с дейността на обвинението. Затова и информацията не може да бъде търсена по ЗДОИ. „Местоживеенето на определено лице е защитен признак по европейския регламент за личните данни“, аргументира се Филипова. Не надделява и общественият интерес тази информация да бъде разгласена. Това би застрашило сигурността на главния прокурор и би поставило в опасност здравето и личността му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече