Министър Донев: Българският списък по ”Магнитски” ще бъде динамичен и под постоянно наблюдение

0

- Advertisement -

”Основната цел на публикуването на този списък е да защити държавните предприятия и дружества.” Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев. Самият списък ще бъде динамичен и в него както могат да попаднат, така и могат да бъдат изключени стопански субекти – ”които са прекратили свързаността със санкционираните от САЩ, ще бъдат изключвани от този списък.”

„В момента, в който институциите имат готовност да обявят лицата в списъка, той ще стане достояние на обществеността“, посочи Донев, като така не отговори кога правителството смята да излезе с обещаните предупреждения.


„Ще има постоянната работна група със задача непрекъснато да анализира лицата в него и свързаността им с други“, обеща вицепремиерът.

- Advertisement -


Гълъб Донев заяви, че няма представа защо името и фигурата на корумпирания и действащ политик не се посочва в решението на САЩ. Тази фигура обаче трябва да стане достояние на обществото, смята Гълъб Донев.


Социалният министър коментира и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, като беше категоричен, че по никакъв начин Кантарджиев не може да бъде причислен към т.нар. калинки. „Действително той е изключителен професионалист в своята област. Климатът, който е създаден в института под ръководството на Кантарджиев, говори за един човек, който достойно е извървял своя професионален път. Всички български граждани помнят и знаят неговото присъствие при различни епидемии.“


По думите на Гълъб Донев в пенсионирането на Тодор Кантарджиев категорично не става въпрос за разчистване на сметки и „изчегъртването на ГЕРБ“. „Проф. Кантарджиев не може да бъде поставян в такъв списък.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече