Премиерът: Надеждите за намирането на пилота на МиГ 29 не са големи

0

- Advertisement -

Надеждите за намирането на пилота на падналия в Черно море изтребител МиГ 29 – майор Валентин Терзиев, не са големи. Това обяви премиерът Стефан Янев на брифинг във Варна. Според него за този извод е достатъчно да се вземе „предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни по отношение на температурата на водата, течение“. „И независимо колко е здрав човекът, надеждите за намирането на нашия пилот, на нашия воин, майор Терзиев не са големи“, обяви Янев и добави, че независимо от това операцията продължава.

Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Черната кутия обаче все още не е открита и за това операцията ще продължи и през следващите дни с използването на специализирана техника и водолазни групи, уточни Янев. Едно от местата, където се предполага, че могат да бъдат останките, е на голяма дълбочина от порядъка на 70 м. Възможно е да участват и съюзни сили, каза още премиерът. Той информира, че по време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. „Това е една стандартна процедура. Летящата цел се е отворила и за съжаление нещо се е объркало и мишената е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев и при извършване на маневрата той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След това връзката е прекратена“, каза още Янев. По негови думи техническото състояние на самолета е било добро, защото пилотът е изпълнил преди това друга задача със сходна цел. Премиерът обяви, че майор Терзиев е отличен пилот, пилот първи клас, който може да бъде и инструктор и никога досега не е имал забележки.

Часове по-рано стана ясно, че изтребител на ВВС е паднал в открито море край Шабла след инцидент при учебни стрелби. „При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.“, съобщават от военното министерство. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили. Към 10 ч. е намерена спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител. 

„Призовавам за сдържаност и избягване на спекулации във връзка с инцидента с МиГ-29 от снощи“, коментира президентът Румен Радев, който преди да стане държавен глава беше командващ ВВС. „Всички налични средства са мобилизирани в акцията по търсене и спасяване. Какво точно се е случило, ще имаме ясен отговор на този въпрос едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или т. нар. черна кутия“, каза още той. И допълни: „Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване“. По-късно от министерство на отбраната обявиха, че пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник щаб на ескадрила.

Премиерът Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отидоха в района на инцидента. Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено. Отложено беше и редовното правителствено заседание, което е пренасрочено за четвъртък.

- Advertisement -

Военният министър Георги Панайотов разказа, че инцидентът е станал при стрелби. По негови думи самолетът е изчезнал внезапно от радарите. Към момента нямало сигнал от машината, но са впрегнати всички възможни сили в района в търсене на пилота и самолета. Според военният министър всичко е възможно като причина и посочването на една единствена такава в момента ще е спекулация. „Съобщавам само факти, няма предположения. Фактите са, че в ранните часове на днешния ден самолет МиГ-29 от ВВС е изчезнал от радара по време на изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Един е бил пилотът на самолета. Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около времето на инцидента. В момента тече разследване, търси се машината и тя има черна кутия, както търговските самолети. Когато намерим всичко това, ще имаме повече информация“, каза военният министър. 

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. „ресурс за използване“ е трябвало да изтече през 2030 г.. Машината е била от състава на база „Граф Игнатиево“. 

Разследването е поето от военната прокуратура. Оттам обявиха, че работят по всички версии за инцидента с български военен самолет. Образувано е досъдебно производство във Военно-окръжна прокуратура – Сливен за изясняване на причините за авиокатастрофата. Това обяви на извънреден брифинг полковник Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура – Сливен. Търси се как е допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са причинени значителни имуществени вреди. 

Към момента се извършват всевъзможни процесуално-следствени действия. Сформирани са екипи, на място работят екип от военни прокурори, следователи съвместно с органите на Военна полиция. Военна окръжна прокуратура – Пловдив пък извършва следствени действия в авиобаза „Граф Игнатиево“. Към настоящия момент се разпитват свидетели и се преглежда необходимата документация.

Междувременно бившият военен министър Красимир Каракачанов обяви пред БГНЕС, че доколкото има информация, то не ставало въпрос за техническа неизправност на самолета. Каракачанов подчерта, че упражнението, което е изпълнявано от пилота – нощни стрелби над морско пространство е изключително сложно. Той не изключи пилотът да е загубил ориентация, но бе категоричен, че разследването, което вече е в ход, ще установи причините за инцидента. „Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения. Пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение“, каза Каракачанов.

Той обяви, че България в момента разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са преминали ремонт. Имаме и още, но те се нуждаят от съответния ремонт на двигателите, доставка на агрегати и т.н., казва Каракачанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече