Протестът срещу Гешев прави подписка за оставката му

0

- Advertisement -

Протестът пред Съдебната палата прави подписка, която иска оставката на главния прокурор Иван Гешев. До момента са събрани над 5000 подписа, каза доброволец на Сдружение „БОЕЦ“, които присъстваха на традиционната демонстрация „Правосъдие без каскет“, която се провежда в сряда вечер. Очаква се европейският главен прокурор Лаура Кьовеши да пристигне в четвъртък на двудневно посещение в София. Новината съобщиха адвокати от инициативата „Правосъдие за всеки“ и агенция БГНЕС, която направи уточнението, че все още информацията ѝ е неофициална.

„В момента има законова процедура по предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, която може да бъде стартирана дори от служебния министър на правосъдието. Затова протестът трябва да настоява за това. Трябва да настоява за уволнението на Гешев“, заяви адвокат Росен Рашков.

„Съдебната палата е храм на правосъдието, а не на мафията. Нека, никога повече да не допускаме задкулисието и мафията да си вземе цялата държава“, каза още Рашков.

По-късно адв. Минчо Спасов поименно изброи целия състав на Висшия съдебен състав, като след всяко прочетено име следваха мощни възгласи на възмущение.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която присъстваше на протеста, посочи, че оставката на главния прокурор със сигурност ще се случи.

- Advertisement -

„Много хора го искат. Всеки един тук е дошъл със своята истина, бил е потърпевш от бухалки или е бил разпънат чадър над някой. Смятам, че всеки един от нас иска един по-добър свят, една добра правоохранителна и правораздавателна система, която е справедлива и еднаква към всички“, заяви тя. Сербезова даде пример със себе си, че е била обвинена за дадени две интервюта, а друг, който всички знаем какво прави, безпряпятствено се разхожда по улиците с една тънка усмивка“, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Сред протестиращите е и студентът по компютърни науки Стефан Генадиев, който посещава протестите още от миналата година.

„В момента съм тук, за да абдикира Гешев от трона, на който си мисли, че седи и на негово място да застане някой, който съвестно ще си върши работата“, заяви той.

Според него Гешев е зависим и това му пречи да си върши адекватно работата. „Не върши логичните действия, които човек в неговата позиция трябва да вземе, особено след този американския доклад срещу Пеевски и други лица. Той просто си прави оглушки, не реагира по никакъв начин, което е абсурдно“, убеден е той.

По време на протеста стана ясно, че инициативата „Правосъдие за всеки“ е научила от колеги от Благоевград, че Иван Гешев защитава там доктурантура. Част от адвокатите нарекоха висшето заведение – ПУЦ.

Тази вечер протестът „Правосъдие без каскет“ няма в по-късните часове традиционно да достигне Висшия съдебен съвет. Решено е това да стане утре, когато съдът ще има заседание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече