Транспортният министър спря лапачката на БДЖ

0

- Advertisement -

Започнах с проверка на финансовото състояние на самото министерство, как се изпълнява бюджетът, възложил съм две нарочни проверки в БДЖ по отношение на две конкретни поръчки – за ремонт на вагони и за охрана“. Това заяви в „Още от деня“ на БНТ министърът на транспорта Георги Тодоров.

Договорът за ремонт на локомотиви е 27 млн. лв. за 15 вагона. Окончателно ще се произнесат по тези договори, когато излязат резултатите от проверката. Отговорността при нарушения ще понесе този, който е сключил договора – ръководството на холдинг БДЖ, отбеляза Георги Тодоров.

„Спрял съм абсолютно всички поръчки на БДЖ предстоящи и няма да ги възобновя, преди да се убедя, че критериите и условията са достатъчно прозрачни и достатъчно конкурентни за повече от един участник. Ако имам съмнения в определени критерии, ще бъдат ревизирани и чак тогава ще стартира която и да е поръчка в БДЖ“, заяви транспортният министър.

- Advertisement -

Тодоров допълни, че биха стартирали наново процедура за спряната поръчка за закупуване на 15 нови локомотива, ако конкуренцията бъде осигурена чрез прозрачна процедура.

По програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се финансира изграждането на железопътна инфраструктура, по тази програма за този програмен период са предвидени около 4 млрд. лв., това не е единственият източник на финансиране, целта е за този период да бъде осигурено ново трасе от сръбската граница през София, Пловдив до пристанище Бургас, съответно до турската граница, поясни Георги Тодоров.

„Считам, че това ще бъде реализирано до края на програмния период“, заяви той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече