Фарс! Строители на „Хемус“ разиграха цирк пред министър Комитова

0

- Advertisement -

Истински цирк се разигра на недовършената магистрала „Хемус, след като регионалният министър Виолета Комитова предупреди, че днес ще направи инспекция по трасето на участък №6  в района на бъдещия пътен възел Русе – Велико Търново.

След анонса за броени часове в района са били струпани цяла флотилия тежки машини – около 50 самосвала, булдозери, фадроми, багери. Предния ден там имаше само няколо багера, а днес мястото приличаше на изложение за пътностроителна техника, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Картината очевидно е била доста „театрална“ – работниците на обекта са били по-малко от машините, а и не личало да вършат нещо, по-скоро маркирали присъствие. 

Изпълнител на строителните работи би трябвало да е държавната „Автомагистрали“, но тъй като тя работи с „помощници“, не е ясно дали представителната техника е нейна или на друга фирма. Нещата стават още по-трагикомични, защото според МРРБ обектът все още няма разрешение за строеж. В същото време проверката е показала, че тук неизвестно кога са текли строителни дейности – иззет е хумусният слой и са направени насипи, което очевидно е нарушение. 

- Advertisement -

Още вчера Комитова предположи, че днес по време на инспекцията ще я посрещне ще има „имитация на работа“. Наскоро бе огласен одитен доклад на Сметната палата, според който строителството се бави, а държавното предприятие „Автомагистрали“ е плащало на своите партньори щедри аванси за дейности, които ще се вършат след години. Това беше и основният мотив на министър Комитова вчера да уволни досегашното ръководство – тричленния  борд, в който Стоян Беличев е изпълнителен директор. Беличев, който е в отпуск, обяви, че отказва да напусне, защото ръководеното от него дружество имало много важни задачи.  

Днес по време на проверката  на обекта министър Комитова обясни, че подготвителните процедури до издаването на разрешение за строеж ще отнемат много време и че до реални строителни дейности ще се стигне след 4-5 години. За обекта има проект, но няма издадено разрешение за строеж, „Автомагистрали“ ЕАД обаче вече е платило предварително около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация, които ще са необходими след 5 години, посочи Комитова.

Служители на РДНСК Велико Търново вече са направили констатация за нарушенията. Следва те да се запознаят с наличните документи и да издадат онстативен протокол за реализирани дейности в нарушение на Закона за устройство на територията, съобщиха от МРРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече