Чудовищно! Ананиев, Ангелов, ДАНС и МВР покровителствали трафика на органи и незаконните трансплантации!

0

- Advertisement -

„Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, ДАНС и МВР са покровителствали трафика на органи и незаконните трансплантации. За всеки един от случаите е извършвана проверка и са изпращани данни, че това са фалшиви самоличности както на Ананиев и на Ангелов, така и на ДАНС и МВР – никаква реакция“.

Това разкри в предаването „Лице в лице“ по bTV служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 „Проблемът не е, че няма кой да извършва трансплантации, а че няма донори. Цялостната организация е лоша. Това е рана в здравната ни система. Аз ще започна промените, но няма да имам време да ги довърша. Няма да се откажа и ще отида докрай“, закани се той.

За критиките по отношение на ваксинирането д-р Кацаров попита: „Кой ме упреква? Упрекват ме хората, които направиха така, че страната да е първа по смъртност и последна по ваксинация. Защото ние сме последни по ваксинации не в последните две седмици, а откакто се правят ваксинации. Дадох приоритет на възрастните хора, защото те умират най-много, отворихме още ваксинационни центрове, ваксини също има. Ваксините са безопасни, но не мога да накарам никой да го направи насила“, добави министърът.

Като цяло той даде много слаба оценка на здравеопазването ни през последните години: „Слаба е оценката ми за здравната система по времето на Бойко Борисов и за управлението на кризата – безобразно слаба. Това стои в основата на огромния брой смъртни случаи, които дадохме. Не сме имали толкова висока смъртност от Първата световна война насам. Вече съм назначил и проверка за това”.

- Advertisement -

Служебният министър коментира и думите от тази сутрин на пенсионирания преди дни проф. Тодор Кантарджиев:  „След като вече си извоювах правото да имам и „агитка“ пред телевизията, значи наистина съм опасен. Това обаче на мен ми показва, че съм на прав път“.

 „Става дума за служител на държавната администрация. Когато навършиш пенсионна възраст, се пенсионираш. Няма нещо извънредно и героично. Новоназначената председателка на НЦЗПБ проф. Ива Христова не отстъпва ни най-малко на проф. Кантарджиев. Нямам нищо предвид. Това е подход, който съм възприел по отношение на цялата администрация. Смятам, че така е правилно. В това няма никаква драма. Говорим за административна длъжност. Никой не пречи на лекарите да работят и до по-късна възраст. Няма никакъв личен мотив. Вече ми е неудобно да го повтарям“, каза още той и бе категоричен, че няма път назад.

„Въпросът е приключен. Не разбирам как пенсионирането на някого може да води до протести. Ако протестираме срещу всяко пенсионране, ще имаме администрацията, пълна с хора на преклонна възраст“, отсече служебният здравен министър.

И отбеляза, че останалите членове на Националния оперативен щаб продължават да работят по местата си. „Не съм искал да разчистя хората от НОЩ от администрацията“, увери д-р Кацаров.

Що се отнася до уволненията на ръководството на Александровска и правителствена болница, д-р Кацаров коментира, че се дължат на резултатите от проверката на НЗОК и сигналите за извършените трансплантации. „Това е предостатъчно не само за уволнение, но и за начало на разследване. Предал съм всички документи на МВР“, поясни той. По думите му финансовото състояние и в двете лечебни заведения е много тежко.

„Агенцията по вписванията е превишила правомощията си. Данните за незаконните трансплантации у нас са заметени под килима Трябва ли в тази ситуация човекът, който е назначен за изпълнителен директор на болницата, да продължи да изпълнява тази длъжност“, попита риторично той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече