Проблем! Над 100 000 българи без сертификати за прекаран Ковид-19

0

- Advertisement -

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоя той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID-19, но не могат да получат Цифрови COVID сертификати на ЕС, информираха от пресслужбата на омбудсмана.

Хилядите български граждани не могат да получат сертификaти, защото при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест. Те са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат.

Сертификат може да бъде получен, само ако болестта е установена с положителен PCR тест според новия регламент.

- Advertisement -

„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, категорична е омбудсманът.

Ковачева настоява министър Кацаров да постави на европейско ниво проблема на хората, които са преболедували Ковид – 19, но не могат да получат цифрови Ковид сертификати на ЕС.  Други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата, не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификати. Не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

Същевременно доц. Диана Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О’Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече