Визитата на Кьовеши – знак, че българия не си е написала домашното!

0

- Advertisement -

Визитата на шефката на европейската прокуратура Лаура Кьовеши е знак, че проблемите в България са много сериозни. Кьовеши дойде на крака, за да каже, че България не си е написала домашното.

Това заяви в ефира на Българското национално радио Душана Здравкова, бивш съдийка и “кръстница” на ГЕРБ. 

Коментарът й идва в контекста на двудневната визита на Лаура Кьовеши у нас. Тя пристигна в София, за да обсъди процедурата за избор на делегирани прокурори – България трябва да предложи още шестима. По време на пресконференция пред журналисти, главният прокурор на ЕС посочи, че няма да коментира конкретни дела или сигнали, свързани с България и заяви, че разговорите й с обвинител №1 у нас са били строго професионални. 

- Advertisement -

Кьовеши обаче предупреди – компромиси спрямо високопоставени лица няма да има, а онези, които се опитват да влияят на разследванията, ще бъдат оповестени поименно.

“каза на Прокурорската квота във ВСС, че трябва да се попълни квотата от български делегирани прокурори с хора, които отговарят на европейските стандарти, а не на стандартите на Иван Гешев“, посочи Здравкова. 

Бившата съдийка коментира, че и САЩ, чрез санкциите по закона „Магнитски“, и Кьовеши, и голяма част от гражданите в България са на едно мнение, че прокуратурата досега не е свършила своята работа. 

„Затова е толкова важно да има професионалисти прокурори, отговарящи на стандартите, с мислене на европейски прокурори, които да свършат работата. Няма кой друг да свърши и делата, свързани със закона „Магнитски“, и с всички залежали дела, непипнати с години, докато Иван Гешев ходи да пие кафе и да се среща в незнайни градчета по незнайни поводи. Един главен прокурор трябва да е стратег, не трябва да е оперативен работник с полицейско мислене. Трябва да има визия как да се развива прокуратурата, аз досега не съм видяла такова нещо“, посочи Душана Здравкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече