Държавата пак ще тества за чума оцелялото стадо в Странджа

0

- Advertisement -

Ветеринарните власти ще тестват отново за чума стадото на Ани Петрова от Болярово, което оцеля през 2018 г. при масовото избиване, след като тя не допусна евтанизиращите екипи. Идеята е България да си върне статута на държава, свободна от чума. Липсата на зараза при Петрова се удостовери както по емпиричен път (животните оцеляха и се размножиха), така и след дълга съдебна битка. Но в регистрите на Организацията по здравеопазване на животните остана информацията, че България е с неликвидирано огнище. Новите данни трябва да онегледят, че чума няма и да бъде възобновен износът на месо от дребни преживни животни.

- Advertisement -

Както стана ясно вчера, новата власт смени курса спрямо Петрова и оттегли иска към ВАС, наследен от времената на ГЕРБ. А днес се е провела среща на зам.служебния министър на земеделието Крум Неделков и новия шеф на Агенцията по безопасност на храните Деян Стратев със стопанката и нейните адвокати. „Лично съм готов да съдействам на колегите да вземем пробите заедно. Ще изготвим план за действие и имате пълна подкрепа от наша страна“, е заявил Неделков, цитиран от пресслужбата на министерството.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференция, че ще сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за избиването на животните. Кьовеши в момента е в България. Нинова припомни, че партията е била плътно до стопаните през 2018 г. „Регионът се обезлюди и никой не понесе отговорност. Ние няма да оставим нещата така – само с констатация. Не напразно водихме тази битка и в парламента, и на улицата с хората от протеста, и в къщите им, където стояхме денонощно. Разполагаме, освен с решението на ВАС, и със стенограма от председателския съвет на Народното събрание, от която личи кой по онова време каква позиция заемаше и с какви аргументи. Разполагаме с десетки показания на хора, които са готови да свидетелстват. Тези доказателства представяме на българската прокуратура и искаме сериозно, мащабно, задълбочено разследване. Нещо повече – предоставяме ги на г-жа Кьовеши, тъй като по този казус имаше усвояване, а и може би и присвояване на европейски средства”, заяви Нинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече