Пак сме по чуждите вестници! The Washington Post: Българският премиер прави нов опит за борба с ендемичната корупция!

0

- Advertisement -

За пореден път попадаме в чуждите медии. The Washington Post разказва за това как служебният министър-председател на България Стефан Янев призова за обединяване на националните усилия за отстраняване на вкоренилата се ендемична корупция. Янев говори на заседание на правителствения съвет за сигурност, който той свика в понеделник, 7 юни, за да обсъди нови политики за борба с корупцията след санкциите на правителството на САЩ срещу българските държавни служители и бизнесмени за техния ”изключителен принос” в корупцията.

Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ обяви санкции по глобалния закон „Магнитски“ срещу бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски; олигарха Васил Божков и бившия служител по националната сигурност Илко Желязков за предполагаемите им роли в публичната корупция.

Наложени са и санкции на 64 юридически личности, за които се твърди, че са свързани с тях, като заяви, че този ход е най-голямото му действие, насочено към корупцията до момента.

Санкциите срещу българите и компаниите ефективно им пречат да имат достъп до финансовата система на САЩ, замразяват техните американски активи и забраняват на Америка да правят бизнес с тях.

Янев заяви, че българското правителство ще се опита да сведе до минимум възможните политически и икономически рискове за страната от санкциите на САЩ.

„Трябва да защитим държавните компании от налагането на финансови санкции. За тази цел трябва да предотвратим банкови транзакции с тези разследвани лица, за да не бъдат блокирани бизнеси и държавни компании “, каза Янев.

- Advertisement -

Той обаче призна, че санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България има дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и последиците от това вече излизат извън границите на страната.

България, член на Европейския съюз и НАТО, е многократно порицавана от западните си партньори, че не успява ефективно да се бори с корупцията.

Transparency International, наблюдател на корупцията, обяви България за най-корумпираната държава в 27-членния ЕС.

Янев заяви, че корумпираната среда в България не само унищожава международния авторитет на страната, но и подкопава нейната политическа система и основите на нейната демокрация, правейки я нефункционална и неефективна.

„Няма начин да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика или функционираща социална система, без да решаваме основните проблеми с корупцията“, каза той.

Временното правителство, назначено след неокончателните пармалентарни избори през април доведе до поредица от разкрития за предполагаема корупция, включваща предишното правителство на експремиера Бойко Борисов.

Превод и редакция от The Washington Post: Мира Ереева, Фрогнюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече