Щур скандал в ефир! Водеща на БНТ и проф. Минеков в схватка за Кошлуков

0

- Advertisement -

Водещата на предаването „Още от деня“ по БНТ Надя Обретенова и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков се скараха в ефир в четвъртък вечерта. Минеков разкритикува водещата, че не му е дала право на отговор, тя пък заяви, че той отказва да отговаря на въпроси.

На този фон пред сградата на обществената телевизия се провеждаше протест в защита на Минеков и за оставката на генералния директор Емил Кошлуков. 

Как започна всичко

Поводът бе участието на Минеков в предаването на „Още от деня“ е право на отговор след твърденията на Кошлуков от вторник, че служебният министър на културата е сравнил журналистите на БНТ с терористи, напомня ОффНюз.

Всичко започна в края на миналия месец, когато предаването „Денят започва с Георги Любенов“ беше спряно, за да бъде излъчена на живо пресконференция на ГЕРБ. Тогава проф. Минеков заяви, че „нарушенията в БНТ започват да стават систематични“, поради което може да поиска оставката на Кошлуков. Минеков е изпратил и писмо със запитвания по този повод до БНТ, откъдето пък отговориха, че програмата на телевизията не е прекъсвана, а дни по-късно управителният съвет на БНТ обяви, че ще сезира международни институции в защита на медийната свобода.

Опит за интервю

В опита за интервю Надя Обретенова задаваше настоятелно въпроси дали прекъсването на предаване нарушава закона, дали Минеков уважава журналистите и журналистиката, както и дали колегите ѝ са нарушили закона с прекъсването на предаването на Георги Любенов.

Минеков отговори, че „вие (журналистите – бел. ред.) не сте нарушили закона, законът беше нарушен от вашия генерален директор“.

Още в началото на разговора министърът на културата изтъкна, че пред сградата на телевизията има десетки протестиращи, които чакат отговори от Кошлуков и попита дали той ще има смелостта да слезе при тях. Тези негови думи провокираха още въпроси, свързани с правната формулировка на хипотезата за прекъсване на програмата. (Прекъсване на програма и прекъсване на предаване са различни хипотези, които са правно дефинирани – бел. ред.)

- Advertisement -

В този момент интервюто се превърна в спор – Минеков предостави подписка, подкрепена от над 2500 души за оставката на Кошлуков, Обретенова го контрира с подписките за защита на медията на журналистически дружества в БНТ. Последваха и още въпроси във връзка с неточността в изказването на Минеков по повод на думата „програма“, като по този начин реално той не получи право на отговор в рамките на гостуването си. 

В ефира беше пуснат и откъс от пряко включване на Арман Бабикян от летните протести, след което Обретенова попита дали това също представлява прекъсване на програмата. Последва и втори откъс – фрагмент от връчването на наградите по случаи 24 май, излъчен на живо в новинарска емисия. Така Обретенова сравни репортажа на живо с прекъсването на предаване за пресконференция на ГЕРБ.

Той поиска от водещата да му даде възможност да говори: „Както изслушахте монолога на генералния директор, така изслушайте и мен“ и допълни „за разлика от мен той не беше прекъсван“. 

„Серия от лъжи“ – така определи проф. Минеков въпросния „монолог“. (Става дума за интервюто на генералният директор на телевизията преди два дни, когато въпросите на водещата бяха значително по-малко.) 

Министърът постави и въпроси за предишния опит на Кошлуков в фалиралата след фалита на КТБ ТВ7 и Алфа. Обретенова пък го посъветва да предаде фактите, с които разполага, на органите на реда и да отговаря на въпросите ѝ.

Тук страстите отново се нажежиха, а разговорът се превърна в размяна на обвинения. Водещата обвини Минеков, че не ѝ дава възможност да задава въпроси, а той – че, „уви, не му е дадено право на отговор“ и допълни, че то е „потиснато“ от Обретенова. 

В края на разговора министърът заяви, че вероятно интервюто е проведено така, защото „той Ви е работодател (Кошлуков), нормално е да сте притеснени, такава е атмосферата в тази телевизия“. Обретенова пък поиска доказателства за това твърдение: „Какви са доказателствата, с които твърдите, че сме притеснени?“

Минеков при протестиращите 

След края на интервюто проф. Минеков отиде и при протестиращите пред сградата на телевизията. Той заяви, че право на отговор не му е дадено. Министърът обеща още, че „при следващия брифинг въпросите ще бъдат още по-неприятни“ и призова в централната емисия новини на телевизията да бъде излъчен анонс за подписката срещу Кошлуков. „Да видим дали това е обществена телевизия или телевизията на една политическа партия, да видим дали Кошлуков е достатъчно смел“, допълни още професор Минеков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече