Бутафория: Предизборната кампания стартира с нелепи сцени и лозунги

0

- Advertisement -

Ако денят си личи по заранта, ни очаква бутафорна предизборна кампания, в която партиите ще се помъчат чрез зрелищни сцени да компенсират политическата нищета. Тоест се задава още от същото.

Кампанията стартира в петък и събота, като за двата дни се изиграха десетки хора. Хоро в Шумен поведе Мустафа Карадайъ („Рипни, Калинке“), на хоро се хвана и Корнелия Нинова в центъра на София, здраво потропаха и симпатизантите на ИТН пред НДК. Николина Ангелкова наобиколи баби в носии в Костинброд, а даже намери време и да пусне гълъби в небето, заедно с Младен Маринов. Активисти на „Демократична България“ (ДБ) пък рекоха, че ще спечелят изборите, защото коалицията се явява с бюлетина № 23 – със същото число на фланелката забивки правил навремето и баскетболната легенда Майкъл Джордан. Именно изяви от този род, народняшки или по-новаторски, са партийният инструментариум за убеждаване на електората из цялата страна, пише „Сега“.

- Advertisement -

Бутафория лъха и от официалните девизи на кампанията. ГЕРБ смени стария лозунг „Работа, работа, работа“ с „Ред в хаоса“. В социалните мрежи веднага се появиха коментари, че мотото е масонско. По-интересното е, че партията очевидно схваща разкриването на собствените й далавери, което се вихри през последните два месеца, за хаос. И чрез „реда“ смята да възстанови доброто старо време, в което си вършеше далавери без проблем. Странното е, че по темата „ред“ е разсъждавала и БСП. Явно социалистическата партия също счита настоящето за хаос (а и бъдещето), тъй като девизът на кампанията й е: „Сигурност в промяната. С грижа за теб“. С първото изречение БСП иска да озапти промяната, да я канализира. Второто е продължение на „С грижа за хората“ от 4 април. А че БСП доста умува върху хаоса и стабилността, показват също думи на лидера Нинова от церемонията при старта на кампанията. „БСП е системна партия, която може да даде сигурност“, заяви тя. Така БСП хем е партия на протеста, и се сърди, като не я броят за такава, хем и на системата.

Девизът на ИТН е „Време е за друго“, без да е ясно какво е това „другото“. Старото мото бе „Решаващият глас си ти“. На 4 април и сега ДПС разчита на „Рестарт на държавността“. ДБ нямаше мото през април, а за 11 юли издигна скучноватото „Свобода, законност, модернизация“. „Изправи се! Мутри вън!“ си няма водещ лозунг, вероятно защото самото име на формацията е лозунг. На коалицията между ВМРО, НСФБ и „Воля“ девизът е „България над всичко!“. Как ли са го измислили?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече