Безсрамие заради ламтежа за пари! Паметници реставрирани без проекти, с тел и гипсокартон!

0

- Advertisement -

„Безсрамие в името на усвояване“. Така служебният министър на културата проф. Велислав Минеков окачестви редица нарушения при реставрацията на паметници. Един от тях е този на Апостола в центъра на столицата през 2013-та година. По думите му монументът е държавна собственост, но общината е била натоварена с реставрацията, която във всичките си документи по-скоро е описана като ремонт с цел поддържане на зелени площи, подмяна на елементи и т.н. – което е много по-лесно като документален процес.

„Т.нар. реставрация на паметника на Левски, в медиите е съобщено като реставрация. Такава реставрация не се е състояла! Пред мен е не само нарушение на действащия закон, тъй като става дума не само за посегателство върху Левски, но и върху паметник с най-висока категория- категория „Национално значение“. Няма нито проект, нито съгласуване, нито нищо. Повикани са зидари, тенекеджии и прочие общи работници да се докоснат до светинята“, възмути се министърът.

Гипсокартон и плочки в подземието на НХГ

По същото време е посегнато и на подземието на бившия Конак в Националната художествена галерия. При ремонта, извършен там през 2012 г. по времето на Вежди Рашидов, са унищожени ценни археологически пластове, както и килията, в която се предполага, че е бил задържан Васил Левски.

Сградата на бившия дворец е построена върху основите на Конака, а в дълбочина е имало следи от гръко-римската епоха. През вековете от историята на сградата десетки български и чужди архитекти за запазвали автентичните зидове, които обаче са изчезнали след ремонта.

„Архитектите австрийци запазват основите на Конака, още тогава се оценява тяхната стойност за историята на България. Това не е било унищожено от чужденци, османци, а от един министър заради намерението му за усвояване на едни пари по време на този нещастен ремонт“, коментира в четвъртък Велислав Минеков. Така върху артефакти от столетия се появяват гипсокартон и плочки.

Още през 2013 г. тогавашният директор на НХГ Бисера Йосифова алармира за ремонта. Тя каза, че в подземието е имало римски свод на тунел, който води към Арена Сердика, но след ремонта го няма.

Стоманени четки и ъглошлайф за почистване на лъвовете

По подобен начин е „реставриран“ Лъвов мост – почистването от оксидация на лъвовете е било извършено „както се почиства като палуба на рибарски кораб – със стоманени четки и ъглошлайф“, което поставя под огромен риск фигурите при следваща оксидация, продължи проф. Минеков.

- Advertisement -

„Все едно да съм зъболекар и да се задам с длето и чук към вашата отворена уста“, поясни министърът, който е скулптор.

Той се върна и на скандала около реставрацията на паметника на цар Освободител в София, която е продължила три месеца.

„Почти същата композиция е паметникът на Фридрих Велики в Берлин, където мои приятели ме осведомиха, че истинската реставрация е продължила 11-12 години“, каза Минеков.

Той разказа как на 5 септември 2012 г. паметникът в центъра на София е демонтиран безобразно с прерязване на крайниците на коня с любимия на българите инструмент ъглошлайф и отнесен в селски двор в село Требич. Паметникът е монтиран обратно на 29 ноември 2012 г.

Столичната община е възложила всички ремонтни действия, наричани реставрация, на Камарата на строителите в България, посочи министърът. „Става дума, че средствата ще бъдат осигурени от руската хуманитарна организация „Поколение“, добави той и попита какво общо има Строителната камара с реставрация. „Ние няма да строим. Той вече е построен, паметникът го има. Никога не съм чувал строителната камера да се занимава със строеж или реставрация на паметници, добави Минеков.

Освен всичко друго, след посещение в Русия на тогавашния министър на културата, депутатът от руския парламент Андерй Скоч е обявил, че ще даде над 1 200 000 лв. за финансиране на реставрацията. „В момента не можем да се доберем до яснота какво се е случило с тези средства. Надявам се да се е случило това, за което са били предназначени“, каза министърът. Допълни, че има информация от човек, представящ се за член на управата на камарата, че общата сума е 1 820 000 лв.

Той отбеляза, че Скоч е в списъка със санкционирани лица от правителството на САЩ – определян е като част от организираната престъпност в Русия и съществен елемент в тази престъпност.

Служебният министър възнамерява да съобщи за ситуацията и на посланика на Руската федерация у нас.

„Надявам се тези хора да изпитат срам. Надявам се тези хора да се извинят“, коментира той, цитиран от Медиапул.

Освен това каза, че всички тези сигнали и други, които са стигнали до него, „отиват в правилната посока – там, където да кажат извършено ли е престъпление. Някои от тези продължават и към Европейската прокуратура“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече