Договориха се! Путин и Байдън връщат посланиците си съответно във Вашингтон и Москва

0

- Advertisement -

Посланиците на Русия и САЩ да се завърнат съответно в Москва и Вашнигтон. За това са се договорили Джо Байдън и Владимир Путин на срещата на върха в сряда в Женева. Три часа и половина продължи срещата им.

На излизане Джо Байдън е вдигнал палец нагоре – знак за успех, преди да се качи в лимузината си и да отпътува от вила „Ла Гранж“.

Там двамата президенти позираха пред журналистите на фона на библиотека, от двете им страни стояха съответно държавният секретар Антъни Блинкън и външният министър Сергей Лавров, а по средата стоеше голям глобус.

На пресконференция Путин заяви още: „Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на взаимодействие по дипломатически път. Там се натрупаха много въпроси. Беше ми показано, че американската страна иска да бъдат намерени решения. Що се отнася до Украйна – тази тема влезе в задънена улица. Не мога да кажа много подробности. Но президентът Байдън е съгласен, че решението на кризата в Украйна е в прилагането на Минските споразумения“.

- Advertisement -

Обсъждано е как да се възпрепятства разработването на ядрен арсенал от Иран –  нещо, което е в интерес и на Русия, и на Съединените щати, заяви Джо Байдън.

От изявленията на двамата президенти става ясно, че по кризата в Украйна ще се придържат към прилагане на Минските споразумения, а за Беларус няма никакво съгласие.

На първо място Джо Байдън постави човешките права и каза: „Направих това, за което съм дошъл – първо, да определим практическите сфери, в които нашите държави могат да постигнат нещо в името на общите интереси и интересите на света; Второ – да комуникирам директно за американските действия в защита на жизненоважните ни интереси и на съюзниците ни. Трето – ясно да кажа приоритетите и ценностите ни, за да ги чуе директно от мен. Трябва да ви кажа, че тонът на цялата среща беше добър, позитивен. Нямаше резки движения“.

Снимка: © МИА «Россия сегодня»

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече