Двама членове на ВСС подадоха оставки!

0

- Advertisement -

Двамата членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, които са координатори по проекта за реформа на съдебната карта, подадоха оставки пред Висшия съдебен съвет. За да бъдат приети, те трябва да се гласуват от Съдийската колегия на ВСС.

„Благодарим за това, че през изминалите четири години бяхте наш коректив и съветник. Помогнахте ни да не губим връзка с реалността въпреки постоянните отклонения в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС от важните за съдебната система и в частност – за съдилищата, теми“, посочват в обръщение към колегите си Димитрова и Шекерджиев.

„Подаваме оставки с чувство на удовлетвореност, че реално отворихме дебата за промени в съдебната система. От самото начало на дейността на този състав на Съдийската колегия на ВСС поставихме на масата редица проблеми, на които очаквахме да дадем рационални решения, но до такива често не стигахме“, пишат още те.

Димитрова и Шекерджиев подчертават, че са били с ясното съзнание за нуждата от законодателни промени и са положили всички усилия, за да бъдат чути, пише „Дневник“.

„Надяваме се, че внесохме достатъчно „шум“ вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред“, пише в писмото, мотивиращо оставките им.

„Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост“, завършват двамата членове на съдийската колегия.

- Advertisement -

Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев са избрани за членове на ВСС от съдийската квота – с пряк избор на магистратите. През последните месеци те работиха по модела за реформа и прекрояване на съдебната карта, а подкрепяният от тях модел предвижда закриването на районни съдилища. По време на дебат по темата, организиран от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, никой не подкрепи предложенията на Димитрова и Шекерджиев.

В обсъждането участваха съдии от цялата страна, представители на основни политически сили, юристи, неправителствени организации, представители на общините и адвокати.

На заседание на 18 февруари пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение за избор на Модел 4 за оптимизация на съдебната карта и реорганизация на съдилищата в България. Моделът е най-радикален и предвижда най-сериозни промени, а други три модела за промени бяха отхвърлени.

Притесненията се появиха още при първоначалното обсъждане и гласуване – още в началото на годината 564 съдии от цялата страна внесоха във Висшия съдебен съвет подписка със становище срещу модела за реформа на съдебната карта. Рискът от прилагането на Модел 4 е, че ще доведе до закриването на районни съдилища и ще ограничи опасно достъпа до правосъдие на гражданите, предупреди и Висшият адвокатски съвет.

Така не може да се прави реформа на съдебната карта, тъй като тя изобщо не отчита никакви особености на развитието на регионите, нито ролята на районните съдилища, заяви и Съюзът на съдиите в свое становище.

Снимка: Лекс.бг

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече