Мисията невъзможна: Няма адресен регистър, който да установи в кои имоти са регистрирани по 40 души за вота

0

- Advertisement -

Финансирането и организацията на предстоящите избори на 11 юли се оказаха гореща тема на среща между служебното правителство и общините в България, проведена във вторник. Центарланата власт е поискала кметовете да установят дали на териториите на техните общини има случаи по 40 човека регистрирани на един адрес.

От своя страна, общините са поискали държавата да осигури средства за дезинфекцията на изборните помещения, защото за вота на 4 април местната власт е похарчила за целта 5 млн. лв., които не са ѝ възстановени.

Обсъждани са и промените в националния план по Механизма за възстановяване на ЕС, които в момента се правят от служебното правителство.

Невъзможното броене

„Получихме писма от областните управители да преброим в кои имоти има регистрирани по 30-40 човека“, разказа кметът на Димитровград Иво Димов. От думите му стана ясно, че кметовете няма как да изпълнят тази заръка, защото нямат административен капацитет. Броенето трябвало да се извършва адрес по адрес и информацията я няма налична в ГРАО, твърди той.

Друг кмет, пожелал анонимност, уточни, че правителството е поискало справка за адреси в общината му, на които са регистрирани едновременно над 40 човека. „Подобна проверка е невъзможно да се направи. Причината е, че в България няма адресен регистър. Страната ни прави регистрация на лица, но няма софтуер, който да провери колко лица са регистрирани на един и същи адрес“, разказа той. На срещата не е станало ясно на база на какъв нормативен акт се иска тази проверка, твърди още кметът.

От правителствената пресслужба посочиха пред Mediapool, че това броене е по инициатива на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Mediapool изпрати въпроси до строителното министерство и от там обещаха по-късно да изпратят подробности.

Минус 5 млн. лв.

- Advertisement -

На срещата с премиера Стефан Янев общините са посочили, че за изборите на 4 април, са платили 5 млн. лева от местните си бюджети за дезинфекция и хора, които да я извършват. „Тези милиони бяха похарчени от местните бюджети и така и не бяха възстановени на общините“, посочиха от Националното сдружение на общините в България.

Именно затова сега местната власт настоява за предсрочните избори на 11 юли да бъдат отпуснати допълнителни средства, които този път да покрият дезинфекцията на помещенията и заплатите на служителите, които я извършват.

Ще има ли безплатно саниране?

Кметовете са поискали и информация какви са последните промени в Плана за възстановяване, които касаят проекти, свързани с общините. Повечето от общините са били против при проектите за саниране да се осигурява собствено финансиране на гражданите от 20%, разказа председателят на сдружението Даниел Панов.

„Ние бяхме направили една анкета към края на годината, в която 95% от гражданите отчитат положително програмата за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, като дават между 15 и 30 процента икономии в енергийната ефективност“, посочи още той.

В последната публична версия на плана за саниране бяха заложени над 2 млрд. лв., като се предвиждаше това подобряване на енергийна ефективност на гражданите да е напълно безплатно.

В края на април, седмици след редовните парламентарни избори, бившият премиер Бойко Борисов дори заплаши да извади санирането от Плана за възстановяване, ако сдружението на общините не декларира публична подкрепа за мярката. Часове по-късно сдружението го направи.

На срещата премиерът Стефан Янев посочи, че макар кабинетът да е служебен, има амбицията в рамките на мандата си да подготви предложения за законодателни промени, които да могат да бъдат разглеждани от следващия парламент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече