Октай: Ако не беше „Магнитски“, Пеевски щеше да продължава да е всесилен

0

- Advertisement -

Аз лично не познавам Пеевски, нито съм го виждал на живо. Главоломната му кариера след 2001 година, още като 21-годишен младеж, през НДСВ и близостта му с Илия Павлов, го доведе да седне на празния стол до Доган след убийството на Павлов. Това каза пред „Алтернативата“ Осман Октай.

„През тези години той играеше ролята на финансов посредник, каквито посредници е имало още от времето на Луканов. Пеевски изглеждаше всесилен в публичното пространство и никой не смееше да говори против него или да го разобличава. Преди година и нещо казах, че той ще е първият, който ще бъде похарчен в новата ситуация в България, защото посредниците винаги или ги убиват, или ги отстраняват. Сега е ред на Пеевски, особено след миналогодишните протести и корупционните скандали“, посочи той.

- Advertisement -

„В момента се опитват да се оттеглят от него като дявол от тамян. Като финансов посредник и чрез зависимости, Пеевски не само обслужваше абсолютно всички политически формации около местни и парламентарни избори. Чрез него кадруваха през т.нар. „патриоти“ министрите, които по-късно Бойко Борисов уволни /напр. Горанов/. И още нещо – чрез Пеевски Бойко Борисов и всички парламентарни групи бяха принудени чрез ВСС да изберат Гешев за главен прокурор. По същия начин бяха принудени да изберат Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Това е влиянието на Пеевски чрез тези зависимости. Според тези зависимости при разграбването на КТБ Пеевски беше толкова всесилен и ако не беше осветен от Американското финансово министерство по закона „Магнитски“, той щеше да продължава да бъде всесилен“, отбеляза Октай.

Той поясни, че в публичното пространство виси кой е предупредил Пеевски през последната година да се отърве от фирмите си и да се изчисти. Осман Октай припомни и за спешната среша между предишния американски посланик Ерик Рубин в централата на ДПС. „Никъде досега не се появяваше почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава обаче публикуваха снимка на Доган, Рубин и Карадайъ. Една единствена тема е била обсъждана – ако евентуално се освети техен ключов депутат от Финансовото министерство на САЩ, това би ли имало отражение върху етно мира в България. Затова на пожар са отишли на тази среща. Тогава червената лампа светва на Доган, че много бързо трябва да започват да изчистват образа на Пеевски, защото са получили такава информация. Предателят на тази среща всъщност е Ерик Рубин“, разкри Октай.  

„Моделът Доган и ДПС в публичното пространство са гаранти за етническата стабилност в България. Тази злоупотреба има цена и това е била цената, защото действително американската страна може би си мисли, че чрез влияние на Доган може да се провокират Балкански събития и етно напрежения, каквито имаше в други държави. Доган и ДПС се възползват от това“, каза още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече