Заради Ковид-19 Гърция пак затяга мерките от 15 юли

0

- Advertisement -

Важна промяна на правилата в Гърция, която интересува всеки, който ще посети южната ни съседка.

От 15 юли кафенетата и ресторантите ще могат да се посещават само срещу актуален и отрицателен тест за COVID или ваксинационен сертификат, съобщи БНТ. При това ще има заведения, които ще приемат само ваксинирани с две дози клиенти и смесени – където могат да седнат клиенти с отрицателни тестове и такива със сертификати. От понеделник влизат и новите изисквания за пътуване с фериботи и междуградски автобусни линии.

Мярката предизвика бурни реакции сред гърците.

От понеделник в Гърция влизат и новите изисквания за пътувания с фериботи, според които възрастните и децата над 12 години могат да пътуват само срещу сертификат за ваксинация, отрицателен PCR тест или бърз антигенен тест.

От средата на месеца за неваксинираните срещу COVID-19 посещението в кафенета и ресторанти ще излиза твърде „солено“. Според наредбата на здравните власти от 15 юли в страната ще има заведения само за имунизирани срещу коронавируса и смесени, в които клиентите без ваксина ще влизат срещу отрицателен PCR тест или антигенен тест.

Тестовете, които се правят в домашни условия няма да се признават. Мярката ще се прилага също за фитнеси и спортни събития.

Гърците реагираха остро. Освен паричните разходи, огромно притеснение е как ще бъдат защитени личните данни.

- Advertisement -

Собствениците на заведенията се опасяват, че мярката ще доведе до нови фалити на ресторанти и кафенета.

От понеделник започва да действа още една мярка срещу неваксинираните. При пътуване до островите, единствено от децата под 12 години няма да се изисква сертификат за ваксинация, отрицателен PCR или бърз тест.

Над 60 процента от гърците над 60 години вече са имунизирани срещу COVID-19. Целта на правителството сега са младите. Интересът им за имунизация обаче продължава да е слаб, дори и след предложения от властите бонус от 150 евро, ако си сложат ваксина.

„С тази сума те могат да покриват разноските по пътувания, за хотели, да плащат за културни събития, концерти, кина, театри, музеи“, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Според плановете на правителството в Атина до края на август 80 процента от гръцкото население трябва да бъде изцяло ваксинирано. Сега процентът е наполовина.

Не е изключено мерките, които ще започнат да действат в понеделник за придвижването към гръцките острови – негативен PCR, антигенен тест или сертификат за ваксинация, да бъдат въведени в Гърция и за придвижването от област в област. Това обяви гръцкият заместник вътрешен министър Стелиос Пецас, цитиран от изданието „Катимерини“. „Не го изключвам, защото юли е много важен месец. Ако някой иска да почива през август, има всяка възможност да се ваксинира сега и да приключи с тази тема“, отбеляза Пецас.

Пецас предупреди, че ако броят на ваксинираните продължи да спада, ще трябва да се проучат всички възможности, които да дават мотивация на гърците да се ваксинират.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече