Лятото – рай за измамите с ремонти

0

- Advertisement -

Летният сезон е урожай за измамниците, които разполагат с богата палитра от схеми за омотаване на жертвите си. Целта най-вече, разбира се, е да измъкнат колкото се може повече пари, след което да потеглят към следващата дестинация и да търсят поредните наивници. Най-често в капана попадат възрастни двойки или самотно живеещи хора.

На върха на класацията за летните измами са баш майстори, предлагащи „ремонт“ на покрив. Всяко лято живеещите по селата пропищяват от подобни „услуги“. Схемата е изключително проста, но най-често сценарият е изключително заплетен и свързан със солена сметка, безскрупулни заплахи и имитиране на дейност.

Ето как се осъществява една подобна измама. Група от няколко човека си избират конкретно малко населено място. Подходът им е дързък. Влизат в двора на селската къща непоканени и започват да викат. Когато видят, че са попаднали на самотно живеещ вдовец или вдовица, те вече са почти сигурни, че ще се увенчаят с успех. Разговорът започва с обяснение, че „бригадата“ се занимава с ремонти и  търси квартира, защото са от София и са дошли в Пловдивско, за да си намерят работа и да си изкарат прехраната. Разбира се, най-честият отговор на собственика на къщата е отрицателен и баш майсторите са подготвени за него. Тогава темата на разговор сменя посоката. Поглеждат към покрива и констатират, че улуците са изгнили, като биха ги сменили веднага срещу скромната сума от 30-50 лева.

Следват секунди на размисъл от страна на бабата или дядото. В крайна сметка 7 от 10 души се съгласяват. Офертата е изключително примамлива – ще сменят всички улуци, и то бързо. Така жертвата е щастлива, че няма да занимава децата си и че ще им спести пари и главоболия, а в същото време покривът на къщата ще блесне. Веднъж получила съгласие, работната бригада светкавично прилага измамната си схема. Качват се на покрива и продължават да оплитат мрежите си. Започват да премахват керемиди и дъски, като същевременно обясняват, че покривът се нуждае от спешен ремонт, иначе ще се срути. Докато преговорите вървят, на тавана на къщата вече зее дупка. От покрива баш майсторите хвърлят „счупени“ керемиди и „изгнили“ дъски.  Жертвата вече започва да изпитва съмнения, като същевременно се притеснява да противоречи. Чак в този момент решава да позвъни на своя син или дъщеря, за да помогне, като изгони измамниците или им начертае план за действие.

- Advertisement -

Тарторът на бригадата е подготвен и за това. Хваща телефона и обяснява на детето на жертвата, че картината е апокалиптична. „Много е зле положението. При всеки валеж ще тече. Вече сме започнали да работим“ са част от изразите, които използват. След което започват уговорките. Дори и отсрещната страна да се дърпа, измамниците акцентират върху факта, че вече са започнали и няма как да зарежат всичко така. Пазарлъкът се води продължително, като баш майсторите се кълнат, че ще е евтино, качествено и почти само с лични материали. Крайната цена обаче остава тема табу, а изнудването вече е факт. В крайна сметка жертвата се принуждава да плати някаква сума за свършената „работа“, предвид че бригадата е многобройна и не е ясно какво може да стори, ако не получи пари. Резултатът – разхвърляни греди, керемиди и дъски, полусъборен покрив и обещания, че ще се върнат да си дооправят и изчистят. Обаче от тях вече няма и следа. Те вече са в съседното село, където притискат поредната жертва. Обикновено при този сценарий измамените не търсят полицията, защото си мислят, че нямат основания, а пък и изпитват неудобство, че са се оставили да бъдат преметнати въпреки годините и житейския си опит.

В много от случаите измамниците дори и не опират до махане на керемиди и уж изгнили дъски. Схемата може да се определи като по-находчива от предишната, но пък успеваемостта е по-ниска. Баш майсторите отново нахлуват непоканени в двора на селската къща и предлагат услугите си, пак със същите приказки колко е зле покривът, колко са пробити и криви улуците и как всичко може да светне за ден-два. Започва луд пазарлък, а ако избраната жертва се хване на въдицата, измамниците настъпват.

Искат капаро, за да започнат работа, а за да спечелят докрай доверието, вадят импровизиран договор, в случая хвърчащи листове, изпипани досущ като за истинска сделка. Настояват за процент от парите за ремонта, което означава сума от порядъка между 3000 и 5000 лв. – уж за да закупят необходимите материали и да си покрият дневните разходи. Ако жертвата подпише и заплати, баш майсторите прибират пачката, стискат ръката на своя „работодател“ и се разделят с уговорката, че от утре ще кипи основна дейност.

Това обаче така и не се случва. Измамниците вече са на километри от селото и пробват схемата си на друго място. Последният подобен случай в Пловдивско датира от средата на юни, а измаменият е 76-годишен пенсионер от село Стрелци. Мнимите майстори обикаляли селото от врата на врата. Така стигнали до жертвата, която имала нужда от услугата. Стиснали си ръцете и пенсионерът наброил в аванс над 5 бона на непознатите мъже. Казали му, че до ден-два започват работа. Дядото чакал седмица, но майстори така и не се появили. Така разбрал, че е преметнат, и подал сигнал в полицията, която започнала издирване на измамниците. До ден–днешен без резултат, съобщава Марица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече