Морска почивка по нашенски: Скрити такси и убийствени цени за атракции

0

- Advertisement -

Хотелиерите не се отказаха да цакат туристите с всевъзможни такси дори на фона на второ поредно трудно лято. При условие че чуждестранните групи по Черноморието ще бъдат кът, а бизнесът ще се крепи на родни туристи, лошите практики от миналото не са забравени.

Такса „климатик“ продължава да се начислява в много морски хотели и къщи за гости, съобщава „Марица“. Тя масово е 5 лева на ден. Хотел в Кранево дори не е оборудвал всичките си налични стаи с охлаждащо устройство и така има два отделни ценоразписа. Двойна стая с климатик в пиковия сезон се продава за 50 лева, а без – струва 40 лева.

5 лева на ден се иска и от родители на бебета за кошарка за спане. За да си спестят този разход, много семейства предпочитат да натоварят сгъваема кошара от вкъщи, стига да я имат. В интерес на истината, в повечето хотели предоставянето на креватчето е безплатно, с важно уточнение – до изчерпване на наличните. Ако в един и същ момент има много малки гости на хотела, кошарите могат и да не стигнат за всички.

Къщи за гости, главно по Балканите, пък имат практиката да събират депозит още при пристигане на гостите. След края на престоя им и оглед дали няма щети, той се връща.

За да оптимизират разходите си, собственици на морски хотели категорично отказват да настаняват туристи само за една нощувка. Защото за камериерките най-малко това означава ново почистване на стаята и смяна на спалното бельо. Особено когато местата за настаняване пускат оферти с намаление в сайтове за колективно пазаруване, с дребен шрифт е уточнено, че тънките цени са валидни при мининум две нощувки.

Хотел в Слънчев бряг дори има още по-строги изисквания – към уикенда да се добавят поне още две нощувки в делнични дни. Само при тези условия ол инклузивът би излязъл 45 лева на човек във върховия летен  сезон.

Къща за гости в Поморие пък е записала в ценоразписа си, че ако туристите ще прекарат една-единствена нощ при тях, трябва да преглътнат оскъпяване от 25% от цената на рецепция.

- Advertisement -

Големите хотели имат наказателна такса и ако гостът не освободи стаята си до 12 часа на обяд в деня на отпътуване. Тези, които са оборудвани с електронна система за достъп до стаите, просто блокират картата на клиентите и това е първото словесно предупреждение. На Елените обаче таксуват с 40 лева допълнително, ако туристите си тръгнат до 16 часа вместо до 12 часа и със 70 лева, ако освободят стаята до 19 часа.

Освен скритите такси почивките на летовниците се вгорчават и от непосилните цени за българския турист на морските атракции. Така Ахтопол заприлича на Малдивите – разходка с джет е 60 евро за  за половин час!

Според реклама, която циркулира в социалните мрежи, джет под наем за разходка в морето край Ахтопол за 10 минути струва 50 лева. Ако сте мераклии да порите вълните за половин час удоволствието ще ви струва 120 лева.

„Много се зорят да превърнат Ахтопол от място за семейна почивка в нещо като Слънчака“, негодуват курортисти, които предпочитат спокойствието на Южното Черноморие.

„Парите ги нямате за нищо. Ако предложите нормална цена повече хора ще се възползват“, отправят предложения към концесионера на плаж Ахтопол.

„В Кан е по-евтино“, иронизират родното Черноморие явно запознати с лукса и с цените на Френската Ривиера.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече