Пластмасата в ЕС е забранена вече, у нас се туткат с наредба

0

- Advertisement -

Някои пластмасови продукти за еднократна употреба вече са забранени в ЕС от 1 юли. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони, съобщи БНР.

Целта на влизащата в сила европейска директива е да се намали замърсяването с пластмаса. 86% от отпадъците по плажовете в ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като частици от тях се откриват и в морските обитатели. Законът позволява по-нататъшно използване на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи изделия с филтър, но в бъдеще те трябва да имат информация върху опаковката или самия продукт, както и да посочват какви екологични последици има неправилното им третиране.

- Advertisement -

В България, за да влезе в сила забраната, първо трябва да се приеме съответната наредба, която се очаква да влезе в сила най-късно в началото на септември, поясняват от Министерството на околната среда.

Илияна Павлова,  директор на Център „Чиста индустрия“ към Българската стопанска камара, обясни: „Нагласата е с приемането на наредбата да се спре и пускането на пазара на такива продукти, като продуктите в търговската мрежа ще бъдат използвани до тяхното изчерпване“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече