Гавра! Баце пак строи деца в предизборните си щения!

0

- Advertisement -

Въпреки закона, който казва, че „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически дейности“, децата се превърнаха в основни действащи лица в предизборните прояви на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. След като наводни профила си във Фейсбук със снимки как гушка невръстни, а малчугани бяха показвани строени, облечени с тениски с неговия лик, днес Борисов се включи в живо предаване от асеновградското с. Тополово, отново обграден с деца.

„Гадовете ме следят“, подчертаваше Борисов преди всяка снимка с дете. Родителите уверяваха, че са съгласни и фотосите са за лична тяхна употреба на фона на публичното излъчване във Фейсбук профила му.  „Харесва ли ви залата“, попита Борисов децата, които наричаше „пиленца“. Строени в спортни екипи, те отговориха в хор, че новият физкултурен салон в пловдивското село Тополово им харесва. А директорката на училището увери Борисов, че благодарение на него децата ще има къде да тренират. После се наложи всички да изслушат как 45 години Борисов се е борил с комунистите, както и да отговаря на вътрешния министър Бойко Рашков и на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Сред придружаващите Борисов бе и Дани Каназирева, която като юридическо острие на ГЕРБ трябва да е запозната с нормите за защита на децата.

- Advertisement -

Миналата седмица Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) излезе с апел към участниците в изборите да не въвличат децата в предизборната агитация. „Отговорността да не се допуска въвличането на деца в обществено-политическите процеси и събития, неприсъщи за детската възраст и противоречащи на принципите за закрила на детето, е споделена“, посочи председателят на ДАЗД Елеонора Лилова. „Право на родителите е да изразят съгласие или отказ за разгласяване на сведения и данни за децата им, включително и за публикуване на снимки. Ролята на държавата е да съдейства на родителите при реализирането на отговорности им за осигуряване на адекватна закрила и грижа за децата и подходящ стандарт на живот“, пише Лилова.

Според ДАЗД взаимодействието й с ЦИК по темата с ползването на децата в предизборната кампания е много добро. Не е известно обаче досега ЦИК да се е задействала заради злоупотребата с деца.

„Освен незаконно, използването на деца за предизборна агитация от ГЕРБ е неморално. За 11 години на власт не направихте за тях НИЩО. Няма национална детска болница. Няма добро детско здравеопазване. Няма детски градини. Няма хуманно детско правосъдие. Няма реална интеграция. Няма качествена грижа за децата в риск
Поне спрете тази ГАВРА с децата“, коментира преди дни д-р Таня Андреева, педиатър и кандидат-депутат от ДБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече