Подслушвачи ползвали коли на „ТЕЦ Марица Изток 2“ и „Булгартрансгаз”. Каква е връзката?

0

- Advertisement -

Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), която извършва голяма част от подслушването в страната, е използвала автомобили на големите държавни енергийни компании. Това става ясно от отговора на ДАТО до Mediapool.

Въпросите до ДАТО бяха зададени по повод разкритието на Mediapool, че АЕЦ „Козлодуй“ е предоставил луксозен джип VW Тоuareg на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

ДАТО е служба за специални технически операции, която е на подчинение на Министерския съвет. Тя изпълнява повечето заявки на МВР и прокуратурата за извършване на подслушвания и електронни проследявания на заподозрените за извършване на тежки престъпления. ДАТО подлежи на контрол от Националното бюро за контрол на СРС.

В момента ДАТО използва „VW Passat“, предоставен за безвъзмездно ползване от държавната компания „Булгартрансгаз“, която е собственик и оператор на газопреносната мрежа в страната. Между ДАТО и „Булгартрансгаз“ няма никаква очевидна връзка, но това не пречи службата да ползва колата на газовия оператор до 2022 година.

През 2013 г. ДАТО е получил по-голям и по-луксозен подарък от държавната ни енергетика. Подслушвачите са взели току що купен луксозен всъдеход „Volvo XC90“, достоен за началник, от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, която сега е затънала в огромни дългове над милиард лева. Автомобилът е използван пет години и е върнат обратно на ТЕЦ-а в самия край на 2018 година.

Връзката между подслушването и българската енергетика е Илко Желязков, известен като „лейтенанта на Пеевски“ и санкциониран от САЩ за „значима корупция“ заедно с Делян Пеевски и Васил Божков по глобалния закон „Магнитски“.

- Advertisement -

През януари 2019 г. Илко Желязков встъпи в длъжност като заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС. Кандидатурата му бе предложена от ДПС и подкрепена от ГЕРБ в парламента. Месец по-късно, след резолюция на тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова, Бюрото за контрол на СРС получава скъп подарък – VW Touareg. Колата е изпратена от АЕЦ „Козлодуй“.

Сега става ясно, че държавната ТЕЦ е правила същите подаръци, но на подслушвачите от ДАТО. Връзката отново е Илко Желязков. Той е несменяем председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“ от 2009 до 2018 година. Желязков на два пъти е бил и в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

По принцип държавните учреждения имат утвърдени от парламента бюджети за издръжката им, включително за автомобили. Не е известно по какъв регламент дружества от държавната енергетика „услужват“ с автомобили на специалните служби, за които се смята, че трябва да бдят зорко за всякакви нерегламентирани отношения в държавата. Случаят с предоставените „подаръци“ на ДАТО и на Бюрото за контрол на СРС е още едно непряко доказателство за мрежите от зависимости по върховете на властта. Неофициално бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е спряган като човек с изключително сериозно влияние в енергетиката, службите и съдебната система.

През юни финансовото министерство на САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Санкциите на Илко Желязков бяха наложени със следните мотиви:

„Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков“.

Източник: Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече