Заплаха за водните ресурси в Източномаришкия речен басейн

0

- Advertisement -

В доклад на природозащитници от „Грийнпийс“ и нидерландски учени се предупреждава, че водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени заради огромните количества вода, използвани за охлаждане в енергетиката. Другата причина е в  задълбочаващите се климатичните промени. Според доклада,  националната енергийна политика е натиск върху водните ресурси в района.

В източната част на Маришкия басейн е съсредоточено 90 на сто от електропроизводството от въглища в България.

В същото време обаче еколозите предупреждават, че според очакванията то ще бъде сред най-силно засегнатите от климатичните промени в Европа.

- Advertisement -

Тенденцията би застрашила сигурността на електроенергийното производство и би увеличила конкуренцията за вода между местните потребители, селското стопанство и останалата част от промишлеността в региона.

Според еколозите от „Грийнпийс“ енергийната политика на България е без ясни срокове и перспективи за преустановяване използването на въглищата и преминаването към възобновяеми източници на енергия.

Проучването е проведено от интердисциплинарен изследователски институт, Института по екологични науки на факултета по природни науки в Университета „Лайден“ в Нидерландия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече