Как с изборен трик 28 кандидати станаха депутати с мандати на съпартийци

0

- Advertisement -

Една изборна практика, отдавна критикувана като порочна, сработи за пореден път и след проведения на 11 юли вот.

28 претенденти за парламента се бяха кандидатирали в два изборни района и бяха спечелили депутатски места и в двата. И тъй като имат право да влязат в 46-ото Народно събрание само от един район, те трябваше до петък, 16 юли, да обявят пред Централната избирателна комисия (ЦИК) своя избор. От другото спечелено място се възползваха следващите в съответната кандидатска листа.

По този начин хора, които не са успели да съберат достатъчно доверие от избирателите, влизат в парламента, защото са били „изтеглени“ от други, по-популярни от тях участници във вота. От този трик са се възползвали всичките 6 политически формации, които ще участват в 46-ото НС, макар че всичките претендират, че ще работят за подобряване на изборните практики и на качеството на парламентаризма.

Примери

Така водачът на БСП Корнелия Нинова е избрала да влезе в парламента от 25-и изборен район – София. Мястото, което е спечелила във Варна, отива при съпартиеца й Филчо Филев. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС иска да влезе от Русе, за да може мястото й от Разград да получи Гюнай Хюсмен.

- Advertisement -

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!” е предпочела да остане избрана от листата в Благоевградския район. Мандатът й от 23-и изборен район – София отива за Димитър Делчев – лидер на партия ДБГ, която участва в същата коалиция. Николай Хаджигенов е избрал 25-и изборен район – София, а мястото му в Пловдив взема Мария Капон от партия ЕНП.

Ива Митева – бившият председател на 45-ото Народно събрание от „Има такъв народ”, е пожелала да влезе от 24-и изборен район – София. Така освобождава мястото си в Разград за Алпер Мурадов. Зам-шефът на партията на Трифонов – Тошко Йорданов, е решил, че ще представлява в парламента пловдивчани. Спечеленият от него мандат в Пловдив-област отива за съпартиеца му Васил Апостолов.

Христо Иванов – съпредседателят на „Демократична България” освобождава мястото си в града под тепетата, за да го използва Манол Пейков. Самият Христов влиза от 25-и изборен район – София.

Пълният списък с промените може да бъде разгледан тук.

Идтомник: Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече