Засега: Слави изчегърта само думата „коалиция“

0

- Advertisement -

В дома на парламента всичко се обърка. Новият стопанин на старата къща спря да се отнася уважително към доскоро близките до сърцето му “партии на промяната“, обяви се за несистемен играч и рече, че е задължен да ощастливи Отечеството със собствен кабинет. Особено се начумери, когато жълтопаветните му приятели намекнаха, че е турчин с фес. Социалистите от другия край на дома също се разсърдиха – затова че някакви хора по улицата им викали “статукво“.

Това положение продължи повече от десет дни след големите нови избори и за всички в парламента вече бе напълно ясно, че във всеки крайпътен вертеп съвсем случайно събралите се хора са повече свързани помежду си, отколкото депутатите ни. Най-накрая парламентът съвсем заприлича на разпадналото се българско общество, в което трудно може да намериш двама души с едно мнение.

Така е в “Ана Каренина”, така е и в 46-ия български парламент, който започна работата си след рекордно непредставителни избори. Вместо обединение за промяна новият парламент започна със сепариране, което няма как да не вдъхне нов живот за статуквото. Във времена на прокламирана прозрачност днес никой не знае дали 46-ият парламент ще изкара повече от 45-ия си побратим, който преживя, макар в бури и страсти, малко по-малко от месец.

200% отговорността за случващото се в парламентарния дом носи Слави Трифонов

През април в НС влязоха 5 парламентарни сили, които искаха да изчегъртат шестата – ГЕРБ. Тогава всички искаха Трифонов да вдигне търкалящата се по улицата власт. С малко разговори можеше да има правителство, можеше да има мнозинство, което да промени всичко, вкл. конституцията в частта й за съдебната власт. 
Вместо да тръгне по този път, Слави направи точно обратното. Първо зачеркна категорично две от партиите, обявявайки ги за чумави – така от хоризонта и аритметиката отпаднаха БСП и ДПС. След изборите през юли пак 5 партии искат да изчегъртат ГЕРБ, но Слави отлюспи още две – побратимите ИМВ (сега ИБНИ) и „Демократична България“. Сам състави някакъв забавен проектокабинет, а дясната му ръка Тошко Йорданов рече, че ИТН никога не се е наричала “партия на промяната”, защото тя е “несистемна партия”. 
Така се стигна до старта на 46-ия парламент, при който 

 

силите са позиционирани, както следва – 
 

Слави не иска да играе с никого, край него се навъртат само бившите “Мутри”, ДБ седи отстрани, ГЕРБ е в изолатора, ДПС не мърда рязко в очакване на вятъра, а БСП е на границата между двата свята, недоумявайки какво трябва да направи – дали да се спомине или дали да не изчака евентуалния трети проучвателен мандат, който може да й вдъхне някаква нова форма на живот. 

Проблемите на парламента се мултиплицират от непредсказуемостта на ИТН. В един момент първата политическа сила декларира ясно, че приоритет й е изчегъртването на наследството на Борисов, а в следващия момент тя не търси парламентарно мнозинство за постигането на тази цел, лансира собствен кабинет, на който възлага приоритети, които са различни от предизборните, и не желае преговори с никого. В следващия момент проектокабинетът е оттеглен по същия нелеп начин и е обявен курс към диалог с приятелите. Следва нова абракадабра – имаме си втори проектокабинет, ще говорим с вас само за програмата му, а не за състава му. Сега, при старта на 46-ия парламент, ситуацията е:

 

подкрепяйте, но без да участвате
 

Ако някой все още иска разговори и коалиция, ако някой дава подкрепа, но иска участие в изпълнителната власт (най-нормалното нещо на света), той е обявяван от хората на Слави за мрачен тип, ламтящ за постове. 

При тази ситуация има два бързи изхода.

И те не зависят от Слави. 

- Advertisement -

Първият е – “Демократична България” и „Изправи се.бг! Ние идваме!“, внасят леки корекции в програмата на още необявеното второ правителство на ИТН и заедно с ДПС подкрепят състава му. Защо с ДПС? Защото при избора на Ива Митева за председател на НС ДПС дадоха да се разбере, че ще подкрепят важните за Слави теми. Липсващите 9 гласа на евентуално правителство ще дойдат от ДПС. Така правителство ще има, то ще бъде с къс хоризонт и ще бъде зависимо от волята на всяка една от подкрепящите партии. Такова правителство

може да падне, преди да паднат есенните листа
 

Вторият вариант е по-ясен – отиваме пак на избори. Този вариант продължава да е актуален просто защото много партии продължават да имат интерес от още една изборна проверка. Хората на Слави още вярват, че биха постигнали по-добър резултат на нов вот, че вятърът на промяната още духа в платната им. Социолозите започнаха активна кампания в тази посока и по адрес на “Демократична България” – най-бързо прогресиращата политическа структура вероятно ще спечели повече, ако отиде на избори сега. ГЕРБ и БСП имат нужда от нови избори, за да променят тенденциите, които са негативни за тях.
На практика в момента дали ще има избори, или няма да има зависи не от линията “за” и “против” ГЕРБ, а от чисто партийните сметки и от размера на изпосталелите партийни бюджети.
Очакваното мощно

анти-ГЕРБ обединение не се случва заради партийни сметки,

свързани с позиционирането.

За съжаление, другото възможно обяснение е, че тази мощна и естествена коалиция не става, защото някой я саботира. ИТН иска да слушаме внимателно какво говори Слави. Това е ок, но бе приоритет за нас само до изборите. След изборите е по-важно не какво говорят, а какво вършат Слави и ИТН.
А на практика, волно или неволно, ИТН прави всичко възможно и този парламент да се провали. Слави се държи като Бойко – реди от дома си кабинет и го обявява по телевизора с тона на диктор от “Приказки под шипковия храст: ”Сега ще ви кажа състава на правителството, а после ще ви кажа и приоритета му“. Цялата структура на партията му се изчерпва от “експертни съвети” и “ръководство”, което взема решенията някъде и когато му дойде времето. Откъм партиен живот положението в ИТН е “Темна е мъгла паднала”. Също като в ГЕРБ – там структура има, ама това няма никакво значение, защото над нея е Той. Бог! Лидер! Отечество!
На терена подтичват Тошко и още едно-две момчета, които трябва да превеждат мнението на Лидера, което за зла беда постоянно се мени – тази работа при ГЕРБ я вършеше Цветанов, сега Митов, Биков и все още Деси Атанасова.
ИТН-ейци обличат партията с неработещи тези от типа “наша отговорност е да направим сами правителство”, при положение че ИТН има едва 65 депутати, които

могат да напълнят автобус, но не и кворум 

Забележете – преди три месеца същите хора бяха на мнение, че без мнозинство не трябва да има кабинет, защото ще има “зависимост”.
Вместо да изчегърта ГЕРБ ИТН засега е изчегъртала единствено думата “коалиция“. 
Отбягвайки всички други парламентарни партии, които искат да сменят модела, Слави сам си навлича резонния въпрос: “Наистина ли искаш промяна?” Ако през последните три месеца някой реално е направил нещо по въпроса за изчегъртването на ГЕРБ, това е служебното правителство, а ИТН отвори фронт и срещу него. Т.е. ИТН вече е във война и с хората, които изчегъртват Борисов – това е положението. Въобще няма да се учудя, ако точно ИТН тури прът и в кандидатурата на Румен Радев след няколко месеца. Имат си и доводи – ще обяснят научнопопулярно, че са първа политическа сила и Бог им е казал да издигнат собствен кандидат, който да бъде роб на парламента, т.е. на суверена, и т.н., и т.н.
Мнозина – политици, политолози, анализатори, зоват за нормализиране на политическата ситуация. Поне те са наясно, че нещата днес са ненормални.  

Автор: Петьо Цеков

Източник: Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече