Божков пак пъне да се връща – уж през август

0

- Advertisement -

Пребиваващият в Дубай бизнесмен с 19 обвинения и лидер на партията „Българско лято“ Васил Божков се надява да се прибере в България най-късно през август, защото местен съд вече е отхвърлил искането на българската прокуратура за екстрадицията му. Последна пречка е оставащата в сила заповед на Интерпол за арест. В интервю за Веселин Дремджиев пред ТВ+ той каза, че очаква тези пречки да отпаднат в близко време.

Божков каза, че е поставен под санкции на американския закон „Магнитски“ единствено заради обвиненията, които му е повдигнала българската прокуратура. Напомни, че нито едно от тях обаче не е внесено в съда.

От думите му се разбра, че има свидетелства и документи, с които да подкрепи сигнала си до прокуратурата за рекет, корупция, изнудване и измъчване на хора от представители на предишното управление. Според него е престъпно бездействие на главния прокурор Иван Гешев да не разследва този сигнал, част от който е твърдението му, че лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и финансовият му министър Владислав Горанов са му искали рекет от 60 млн. лв., който са си поделили.

- Advertisement -

Гешев не беше попитан конкретно и не коментира последното обвинение на прокуратурата за престъпления срещу републиката, което, според служебния министър на вътрешните работи в момента Бойко Рашков, бетонира позициите му в Дубай, поради факта, че никоя държава не би се съгласила на екстрадиция по политически обвинения. Декларира единствено, че е невинен и че прокуратурата няма никакви доказателства за нещо, което не отговаря на истината.

По повод днешното съобщение на прокуратурата, според което е единственият от санкционираните по „Магнитски“, който не е разпитан, за разлика от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, Божков отговори, че не е търсен за разпит. Добави, че има официален адрес и получава писма от съда, но не е бил потърсен от прокуратурата.

Божков изрази готовност да свидетелства пред всяка комисия, която го потърси, помолен да коментира сформираната днес в парламента комисия по ревизията, оглавена от Мая Манолова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече