Баце като запорожки казак, „пише писмо до султана”* Рашков по Севда ТВ (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Бившият премиер пощуря без власт! При поредната си обикока по села и паланки той се спря в с. Бата, където преди изборите кметът бе арестуван по подозрение за търговия с гласове, а на другия ден пуснат.

Досущ като запорожките казаци от преданието Баце събра селяните на мегдана и отправи устно послание по Севда тв до политическите си опоненти, използвайки богата ненормативната лексика. Обръщението му, изговорено с типичната му простовата народна реч е достойно както да се назове според казашки епистоларни канони от 17 в. „Изпадналите гербаджии се включват по Севда тв с обръщение към служебното павителство”, така и да влезе в учебниците по политилогия, народопсихология, а най-вече по дипломация и протокол.

За да въздаде устна народна справедливост от селския площад, Боко натръшка в словесната си тирада накуп Рашков, царА, ББР, Тошко-Мошко, Христо Иванов, Корни и всичко, което му дойде на езика.

Кулминацията обаче се отнася до служебния министър Рашков и си е направо извадка от прословутото казашко писмо: „Ще ме чегърта и щял да се саморазправи тоя пияница! С гол гъз таралеж ще мачкаш – това мо’а да ти кажа! Нещастник такъв! Ще плашиш хората и ще ги арестуваш! Това да не ти е 44-година, бе!“ („Какъв по дяволите рицар си ти, като не можеш с гол гъз таралеж да смачкаш?” – превод на писмото на запорожките казаци до Султана).

Ето още от цветистата реч на един истински, макар и вече бивш министър-председател:

„Моя дедо ей така са го извели, утрепали са го в двора с тояги и аз затова така си изпускам нервите по адрес на Рашков – този червен сатрап. Нали знаеш, има една приказка, Рашков, у къщата на обесения за въже не се говори. Убили сте дедо ми и ти ме плашиш със саморазправа. Ами ела се разправи. Ама ти сам ела, приятелю. Ела, ела си ме виж. Ама сам ела! Даже може да вземеш още два-трима от твоите, където са. Ела, ела! Да ми кажеш какво съм направил. Че имах най-добрата охранителна фирма, че пазеше Тодор Живков, когато вие избягахте, комунягите, се скрихте и нямаше кой да го закара до затвора, бе! После царА. Хората пишеха, имаше заглавия: „По-доброто НСО!“

След „желязната логика” на Баце, свързала „червения сатрап” Рашков с Тодор Живков, царА и охранителната му фирма „Ипон”, последва нов словесен взрив, в който пък визира преговорите между партиите за нов кабинет, проверките в ББР и на концесионните договори, като акцентът му пада върху Тошко (Африкански) и Корни:

„Цял ден имитират, че правили кабинет. Те само редят постове и какво да откраднат – та ББР, та концесиониране, та еди какво си. Българите сме такива. Сега обичат да им се пее чака-рака. След една година ще ги видите Тошко-Мошко и подобни… Може и по-рано, само след няколко месеца. Нека да изкарат колкото може повече, после ние ще се оправим. Корнелия казала, че щяла да участва. Ами тя и сега си има министри, областни управители, заместник-областни управители, зам.-министри. Те само договарят постовете!”

Но как в реч на Бойко без самохвалство за високия международен рейтинг на България, стабилната ни икономика и „успешната” антиковид кампания, които ГЕРБ завещали, но най-вече без върля му враг Румен Радев?

- Advertisement -

„Международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди вчера стабилния кредитен рейтинг на България. Това, което няма да прочетете в прессъобщението на Министерството на финансите, е че стабилността на рейтинга се дължи на доброто състояние на икономиката, което моето правителство остави през месец май. От съобщението на харвардския министър няма да научите и че „Фич“ изразява силни притеснения относно ниската ваксинация срещу COVID-19 в България. Правителството на кандидат-президента Радев провали ваксинационния план и поради това България е на последно място по ваксинирани хора в Европа. Това, според „Фич“, може да доведе до тежки последици за българската икономика. Оставихме им добре подредена средноевропейска държава, а тези, с които сега Христо Иванов се сдружава, ще я провалят.”

И с глас, достигащ вече до фалцет, Борисов като истински библейски пророк предвижда свое ново завръщане на бял кон начело на държавата:

„След година народът ще се осъзнае и пак ще ни повика, за да спасяваме положението. Дано тогава да не е твърде късно!“

За такива като Баце и патологичното му поведение, изливащо се в словоблудство, моята покойна прабаба казваше, че имат „въгарец в задника”, сиреч щръклица.

Но  по-интересно е как биха коментирали речта му „големите европейски приятели” начело с фрау Меркел .

Сигурна съм, че най-цветистите части от нея ще бъдат цитирани от световните медии, с което поредната гавра с България ни е в кърпа вързана.

Цялото видео можете да гледате във Фейсбук ТУК

*Писмото на запорожките казаци до турския султан е оскърбителен отговор на запорожките казаци, написан до османски султан (по една от версиите, Мехмед IV) в отговор на негов ултиматум: да спрат да нападат Високата порта и да се предадат. Съществува предание, че преди да изпрати войските си към Запорожката сеч, султанът изпратил до запорожците искане да му се покорят като владетел на целия свят и наместник на Бога на земята. Според преданието, запорожците отговорили на това писмо със свое писмо, без да се ограничават в изразите си, отричайки каквато и да е храброст на султана и жестоко присмивайки се над самохвалството на „непобедимия рицар“. Атмосферата и настроението сред казаците, които съчиняват текста на отговора, са изобразени в известната картина на Иля Репин „Запорожци“.

Запорожките казаци пишат писмо на турския султан, картина от Иля Репин, Руски музей – Санкт Петербу

Ина Димитрова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече