Янев: Финансовата картина в страната е, меко казано, притеснителна

0

- Advertisement -

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Държавният бюджет за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. Поради това и че преходното правителство не е направило актуализация на бюджета – възможностите за допълнителни разходи бяха почти изчерпани. Това заяви служебният министър-председател ген. Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата.

„Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми“, обясни той.

„Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата – приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет – установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата. Картината, която е заварил, е била меко казано притеснителна“, обяви служебният министър-председател.

- Advertisement -

Проверката на служебното правителство е установила още, че голяма част от възможностите за преструктуриране на държавния бюджет са били изразходвани в първите четири месеца от годината за мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. за пенсиите, заложени в държавния бюджет още в края на месец април и май.

„За да се преодолеят тези проблеми и да продължим мерките за подпомагане на бизнеса и социалните плащания през летните месеци беше направено преструктуриране на бюджета. За да не се оставя страната в подобна ситуация в бъдеще, служебното правителство подготви проекти за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2021 г., както и на НСИ и НЗОК, които бяха одобрени от социалните партньори в Националния съвет за двустранно сътрудничество и днес следобед Министерският съвет ще ги разгледа на извънредно заседание“, каза Янев.

По отношение на приходните агенции служебният премиер обясни, че е направен анализ на дейността на НАП, който е показал, че фирмите, които са получени публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата са с установена доста силна концентрация на публичните средства, като само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени само на 7 фирми. Започната проверка на тези фирми и техните подизпълнители.

Янев припомни и че голям държавен ресурс е изразходен и за т. нар. „инхаус“ поръчки, като рекордьор в това отношение е Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложила дейности за 2,4 млрд. лева на 55 частни компании и 3,4 млрд. лева на дружество „Автомагистрали“, без то да има необходимия капацитет да извършва тези дейности. В последствие те са възлагани на подизпълнители по непрозрачен начин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече