70% от парите за „Хемус“ са платени, може да се строи, заяви министър Комитова

0

- Advertisement -

Парите, взети от АПИ, наистина са предназначени за строителството на АМ „Хемус“. Но там предварително е дадена 70% от сумата. Изпълнението на строителството е около 13%. Може да се строи и без тези милиони. Дейностите са финансирани предварително. За текущите ремонти имаме точно обратното – възлагана е дейност, без да е осигурено финансирането.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия служебният регионален министър арх. Виолета Комитова. Повод за думите й са обвиненията на бившия премиер Бойко Борисов, който заяви, че финансовият министър Асен Василев е взел средствата за изграждането на автомагистралата, за да „излъже“, че има приходи в бюджета.

„Става дума за дейности за текущ ремонт и поддръжка. Става така, че при бюджет от 382 милиона са зададени допълнителни ремонтни дейности, разделени за две години за общо 3 милиарда. Възниква сериозен въпрос – защо възлагаме толкова много дейности, без да има финансиране? Това е най-големият парадокс. Могло е със средствата от „Хемус“ да се подсигурят текущите ремонти“, обясни Комитова.

- Advertisement -

„Защо поръчваме ремонти, след като не са обезпечени средствата? Защо фирмите приемат да паботят бед тях? Проведохме срещи – обясниха ни, че не са имали избор. Разчитали на излишък в края на годината. Така е било през 2020 г. – с министерски постановления. Това разплащане е спорно, защото се отклоняваме от Закона за обществените полъчки. Не знам кой го е заобиколил, това трябва да се обяснява от предишните ръководители. За нас е заварено положение. Много хора искаха да ни противопоставят с фирмите, с кметовете…“, обясни още служебният регионален министър.

По думите й фирмите са били наясно, че средствата ще бъдат осигурени в края на годината, когато са се съгласявали да работят по въпросните допълнителни задания. В този смисъл – проблем с тях няма.

„Затова спирането на строителството от уволнения от мен Апостол Минчев от поста шеф на АПИ нямаше смисъл. Те знаеха. Това го приемам като саботаж. Не съм давала устно нареждане. Фирмите продължават да работят без пари. Защо не протестират?“, обясни още Комитова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече