Фарс! „Опозиционната“ ИТН бърза с избора на нови шефове на БНБ

0

- Advertisement -

Свидетели сме на пореден политически фарс – партията ИТН, която спечели изборите и има най-много депутатски кресла, преди дни се самообяви за опозиция, а сега напира да избере следващото ръководство на Българската Народна банка. 

Ще е повече от странно, ако парламент, който не може да излъчи правителство и вероятно скоро ще бъде разпуснат, назначи новите ръководители на БНБ, от които ще зависи и стабилността на банковата система, и това колко бързо и как страната ни ще влезе в еврозоната.  Направо ще налее масло в огъня на съмненията, че тъмни сили правят задкулисни договорки, бързайки да се възползват от политическата бъркотия и да изпреварят задаващите се поредни предсрочни избори. 

Спешаването е факт. Едва започнала работа, новосформираната парламентарна комисия по бюджет и финанси вече одобри процедурните правила, по които ще бъдат избрани следващите членове на управата на националната банка. Темата влезе в спешния дневен ред по настояване на председателя на комисията Любомир Каримански – по професия банкер, в момента депутат от „Има такъв народ“. Още преди месеци плъзна слух, че Каримански е претендент за поста управител на БНБ. Мълвата се поххрани от внезапната активност на банкера, който започна да се появява в медиите с критики към БНБ. За отбелязване е, че ИТН се обяви за опозиция, но това не спря партията да настани свои хора на шефските места в ключови комисии в НС като бюджетната, които обикновено се взимат от партиите, които управляват и съответно носят политическа отгворност, не от техните опоненти.

Вярно е, че мандатът на Димитър Радев начело на централната банка е изтекъл, но просрочване се е случвало и с други гуверньори. Има и много други важни държавни институции с подобни закъснения, като КЕВР например, където председателят Иван Иванов от две години управлява в условия на изтекъл мандат, но за тях хората на Слави Трифонов не проявяват загриженост.  

Към момента с изтекли мандати са управителят Димитър Радев (от 15 юли) и Нина Стоянова, подуправител (от 29 юли). ИТН иска сега да бъде избран и другият подуправител, който оглавява управление „Емисионно“ (т.е. валутния борд), тъй като мандатът Калин Христов изтича на 24 октомври. 

Партиите ще имат само три дни за размисъл, преди да внесат своите предложения за обновяване на състава на УС на БНБ, гласят одобрените от бюджетната комисия  процедурни правила за избора.  

- Advertisement -

Реакции

Идеята за експресното избиране на ръководители на БНБ от разпадащ се парламент не мина без критики. Кирил Ананиев от ГЕРБ поиска удължаване на сроковете, в които партиите да предложат свои кандидатури. „Не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-добрата кандидатура за управител на БНБ. Това не е никак лесно, правим важен избор за трудна и отговорна позиция“, аргументира се той. Петър Чобанов от ДПС пък поиска прецизиране на всички срокове за важния избор.  А от БСП настояха за 15 дни за номинации. „Този парламент трябва да избере шеф на БНБ и процедурата да бъде завършена, иначе да не се занимаваме изобщо с това“, изрази мнение Йордан Цонев от ДПС. Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ защити „бързата писта“: „Всички знаехме кога изтича мандатът на управителя на БНБ, процедурата можеше да бъде открита още на 15 април, затова смятам, че е нормално всички политически сили да са готови с предложенията си. Ако това сега ги изненадва, по-зле за тях“, обясни депутатът, който бе кандидат за финансов министър в несъстоялия се кабинет на ИТН. „Да, наистина не търсим краставичар, но всички сме знаели много добре кога изтича мандатът“, изтъкна и съпартиецът му Каримански.  

Сега предстои продедурата за избор на ръководители на БНБ, одобрена от бюджетната комисия в четвъртък, да бъде гласувана и в пленарната зала. Не е ясно кога ще стане това, но като се има предвид припряността на ИТН, точката може да влезе за разглеждане още идната седмица.

(Нищо) лично

В края на юни в интервю за „Банкер“ Любомир Каримански отправи силни критики към БНБ, като коментира, че БНБ не е взела необходимите мерки по отношение на безобразията в ББР и не е защитила обществения интерес при решението на предното правителство ББР да стане акционер в ПИБ, купувайки акции на висока цена. Каримански се оплака, че е бил принуден да не работи в български банки – заради „натиск през БНБ“ върху него. 

Юлиана бончева, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече