Проучване разкри връзката между тромбозите и АстраЗенека

0

- Advertisement -

Проучване разкри интересна информация за връзката между AstraZeneca и тромбозите. Британско-шведската компания AstraZeneca заяви, че рискът от тромбоемболия и тромбоцитопения, включително рядката тромбоза с тромбоцитопения (TTS), не се увеличава след поставяне на втората доза на нейната коронавирусна ваксина Vaxzevria.

Ваксината срещу COVD-19 на AstraZeneca крие малък допълнителен риск от редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след поставяне на първата доза и е без допълнителен риск след втората доза, показа проучване, ръководено и финансирано от производителя на лекарства на фона на притесненията относно страничните ефекти от ваксинацията.

Проучването, публикувано в медицинското списание Lancet, установява, че прогнозната честота на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) след първата доза на ваксината Vaxzevria е била 8,1 на милион при тези, които са били имунизирани.

- Advertisement -

След втората доза ваксина Vaxzevria, изобретена и с помощта на Оксфордския университет, този процент е 2,3 на милион, сравним с този, наблюдаван при неваксинирани хора, добавиха от британско-шведската компания.

Вероятността от получаване на специфични кръвни съсиреци е осем пъти по-висока при диагностицираните с COVID-19, отколкото при тези, които не са, предаде БНР.

Изпълнителният вицепрезидент на AstraZeneca сър Мене Пангалос коментира резултатите от проучването:

„Освен ако TTS не е идентифициран след първата доза, тези резултати подкрепят прилагането на двудозовата схема на ваксината Vaxzevria, както е посочено, за да се осигури защита срещу Ковид-19, включително срещу повишаващите се обезпокоителни варианти на коронавируса“, посочи той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече