Радев: Натискът на РСМ върху България ще продължи да се засилва

0

- Advertisement -

Натискът на Република Северна Македония върху България ще продължи да се засилва през следващите месеци. Партиите, от които зависи съставянето на редовно правителство и парламент, трябва да имат това предвид, така че да излъчат кабинет и НС, които да защитят националната ни позиция пред европейските партньори.

Това заяви пред Българската национална телевизия в сряда държавния глава Румен Радев. 

Президентът  е в Словения за Бледския стратегически форум.

Продължава да тлее напрежението между България и Република Северна Македония заради решението на София да блокира преговорната рамка за присъединяването на Скопие към Европейския съюз. Изглаждането на различията продължава. 

- Advertisement -

Македонският премиер Зоран Заев по-рано днес изрази надежда, че София скоро ще успее да излъчи стабилно управление, за да могат разговорите, от които зависи евроинтеграцията на западната ни съседка, да продължат. Българската позиция обаче не бе обяснена добре на европейските партньори и страната ни изпадна в известна изолация.

“Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана”, коментира Радев.

По думите му, гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които Скопие няма да преговаря със София.


Президентът отново повтори, че основен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани. Именно това е и един от приоритетите на блока. По думите на Радев България е най-заинтересована от това, РСМ да стане член на ЕС, но при изпълнение на поетите ангажименти.

“Очакваме защита на правата на хората с българско самосъзнание в Скопие, премахване на повратната представа за България в учебниците, паметниците и медиите там и спиране на езика на омразата”, допълни още Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече