Неадекватно! Два месеца преди изборите: ГЕРБ няма кандидат-прездинет!

0

- Advertisement -

Два месеца преди президентските избори ГЕРБ – до неотдавна управляваща, а сега водеща опозиционна партия, НЯМА кандидат за президент. Тези дни се разбра само, че нямало да са Борисов и Митов, а Биков вкара в по-засилена употреба името на бившия президент Стоянов. Който впрочем няма никакви шансове срещу Радев. Този три-”именник” обаче не променя голата истина – партията на Борисов няма, не иска или по някакви причини не може да обяви кандидат.

Макар и не така съдбовен, президентският казус затиска и Демократична България. Тя има ясен профил, може да бъде решаващ фактор за съставяне на правителство в следващия парламент. Но и тя не иска, не смее или не може все още да обяви кандидат за президент. Ако обаче не иска да не разочарова твърдото си ядро, трябва да изсигне конкурент на Радев, колкото и обречен да е той. Ако не иска да разочарова разрастващата й се периферия, която най-вероятно симпатизира и на Радев, не трябва да мисли за негон конкурент. Да, но партиите са именно затова, да участват на избори и да бъдат конкуренти помежду си.


Свръхстранно се ослушват и националистите. Вярно, те нямат никакви шансове да повторят добпия резултат на Каракачанов от предишните избори, каво ли да ппатят някого на балотаж щато Сидеров през 2006 г. Но какви патриоти и популисти са, ако два месеца преди вота нямат, не искат или не могат да обявят кандидат.

- Advertisement -


Поведението на българските партии да вадят кандидати в последния възможен момент, под предлог, че търсят най-добрия или уж, за да го опазят от ранни хули и дискредитиране, е неадекватно. То показва липса на лидерска визия, свеждане на кандидатурата до обикновен политически мапкетинг при отказ от ядно заявени политики.


А по широкшя бял свят не е така. И в България е беше така.

Иво Инджов, Facebook

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече