МАЩАБНО: Разкриха злоупотреба за 22,5 млн. евро в изграждане на газовата връзка с Гърция

0

- Advertisement -

На база представените документи може да извлечем следната информация. През последните 5 години ”Топлофикация София” работи само на загуба. За 2016 г. загубата е 62 милиона лева. За 2017 г. е 34 милиона лева и 800 хиляди. За 2018 г. 19 милиона лева и 700 хиляди. За 2019 г. 82 милиона и 500 хиляди, за 2020 г. 67 милиона и 158 хиляди. За тези 5 години натрупаната загуба е в размер на 245 милиона лева. Има злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция.

Тази информация разкри председателят на комисията Мая Манолова на парламентарната Комисия по ревизия, която представи информация за дълговете на дружеството в последните 5 години.

По думите ѝ, Теодора Георгиева – изпълнителен директор от българска страна на компанията Ай Си Джи Би, която изгражда газовата връзка, е нанесла щети на държавата в размер на 22,5 милиона евро.

- Advertisement -


Манолова посочи, че Георгиева не е потърсила неустойките за забавянето на проекта


„Въпросната госпожа Теодора Георгиева има месечна заплата от 10 555 лева за 2019 година, сега очевидно е по-висока, или откакто е назначена преди девет години, тя е получила един милион лева“, каза Манолова и заяви:


„Ние ще изпратим и тези документи в прокуратурата“.

От своя страна изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг, който притежава половината от компанията Ай Си Джи Би, Валентин Николов посочи: „Подобна процедура е била направена точно преди четири години при служебното правителство, пак на господин Радев, но тогава гръцката страна не са се съгласили при служебно правителство да има подмяна, докато няма постоянно правителство, което да вземе решение. Аз лично ще опитам по всякакъв начин да предприема мерки, обясних, че не съм сигурен колко ще бъдат ефективни“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече